USA

Trump rendeletet írt alá a spanyolajkú amerikaiak gazdasági és oktatási lehetőségeinek javításáról

Donald Trump amerikai elnök csütörtök este elnöki rendeletet írt alá a spanyolajkú amerikaiak gazdasági és oktatási lehetőségeinek javításáról.

2020.07.10 22:30MTI

Az elnöki rendelet értelmében életre hívnak egy tanácsadó testületet, amelynek konkrét javaslatokat kell tennie a spanyolajkúak helyzetének javítására, az iskolaválasztási lehetőségekről, vagy az állami és a magánszektor együttműködésének bővítéséről a spanyolajkú közösségekben.

A rendelet aláírása előtt az elnök spanyolajkú üzleti vezetőket és választott tisztségviselőket látott vendégül a Fehér Ház Rózsakertjében. "A spanyolajkú amerikaiak és az egész hispán amerikai közösség igazi kincs" - mondta rövid köszöntőjében Trump. Kiemelte az úgynevezett charter iskoláknak nyújtott erőteljes támogatását, megjegyezve, hogy az ezekben az iskolákban tanulók közül minden harmadik diák spanyolajkú.

A charter iskolák államilag finanszírozott, de magánkézben lévő oktatási intézmények. Ezt az intézményformát mintegy 25 évvel ezelőtt hozták létre, és rendkívül népszerűvé vált.

Elemzők szerint az elnöki rendelettel Trump a spanyolajkú szavazókat szeretné maga mellé állítani a novemberi elnökválasztáson. Az AP amerikai hírügynökség és a NORC közvéleménykutató közös felmérése szerint 2016-ban 10 spanyolajkú közül 3 Trumpra szavazott, ám a koronavírus-járvány miatt kialakult gazdasági válság - az afroamerikaiak mellett - éppen ezt a réteget érintette a legjobban. A Gallup közvéleménykutató és elemző intézet nemrégiben készült felmérése arról tanúskodik, hogy a hispán amerikaiaknak csak 26 százaléka támogatja Donald Trumpot.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.