Koronavírus

Nyithatnak Angliában a szabadtéri színpadok, az edzőtermek és az uszodák

Hétfőtől fogadhatnak vendégeket a szépség- és tetoválószalonok, a szoláriumok, a gyógyfürdők és más olyan létesítmények, amelyekben a személyzet tagjai és a vendégek "közeli fizikai kapcsolatba" kerülhetnek.

2020.07.09 20:27MTI

A brit kormány csütörtöki tájékoztatása szerint a következő napokban fokozatosan újranyithatnak Angliában a koronavírus-járvány miatt március óta zárva tartó szabadtéri színpadok, az edzőtermek, az uszodák és a szépségszalonok.

Oliver Dowden kulturális miniszter a Downing Streeten tartott csütörtök esti sajtótájékoztatóján közölte: a szabadtéri uszodák már szombattól kinyithatnak, és ugyancsak szombattól lehetővé válik a szabadtéri zenei, tánc- és színielőadások megtartása.

Ezeken az előadásokon is azonban érvényesíteni kell az emberek közötti távolságtartást előíró szabályokat.

A zárt térben működő edzőtermek, uszodák és egyéb sportlétesítmények két héttel később, július 25-én nyithatnak ki.

Hétfőtől fogadhatnak vendégeket a szépség-, a manikűr- és a tetoválószalonok, a szoláriumok, a gyógyfürdők és más olyan létesítmények, amelyekben a személyzet tagjai és a vendégek "közeli fizikai kapcsolatba" kerülhetnek.

Dowden közölte: egyelőre kísérleti jelleggel, szűk körben nemsokára elkezdődhet annak a kipróbálása is, hogy miként lehet biztonságosan újraindítani a nem szabadtéri színielőadásokat.

A miniszter hangsúlyozta: mindezt az tette lehetővé, hogy Nagy-Britanniában óriási előrelépést sikerült elérni a koronavírus-járvány elleni küzdelemben.

Hozzátette ugyanakkor, hogy a korlátozásokat enyhítő intézkedések feltételesek és visszafordíthatók, és a brit kormány habozás nélkül megtenné a szükséges szigorító lépéseket, ha a járványhelyzet ezt megkövetelné.

A legújabb adatok azonban a nagy-britanniai járvány intenzitásának igen jelentős enyhülését mutatják.

Az egészségügyi minisztérium csütörtök esti ismertetése szerint az előző este zárult 24 órában országszerte 85 koronavírus-beteg halálát regisztrálták.

Az április közepi tetőzés idején voltak olyan napok, amikor ezernél több koronavírus-beteg haláláról érkezett jelentés.

A csütörtöki adatsor szerint Nagy-Britanniában eddig 44 602 olyan beteg halt meg, akinek szervezetében kimutatták az új koronavírus jelenlétét.

A brit egészségügyi tárca közölte: a csütörtök délelőtt zárult egy napon 152 362 koronavírustesztet dolgoztak fel Nagy-Britanniában és 642 új fertőzöttet találtak.

Áprilisban, a járvány tetőzésének idején naponta 6-7 ezer új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak szűrővizsgálatokkal.

A brit statisztikai hivatal (ONS) csütörtökön ismertetett becslése szerint Angliában - az Egyesült Királyság messze legnépesebb, 56,3 millió lakosú nemzetében - jelenleg 3900 lakosra jut egy fertőzött. Ez azt jelenti, hogy az angol lakosság 0,03 százaléka hordozza a vírust.

Az ONS hangsúlyozza, hogy az előző héten még jóval magasabb volt a fertőzöttek becsült aránya: akkor 2200 angliai lakosra jutott egy koronavírus-fertőzött.

Az angliai közegészségügyi szolgálat (Public Health England) ugyancsak csütörtökön ismertetett adatai szerint a július 5-én zárult héten 25 százalékkal kevesebb új fertőzöttet mutattak ki, mint egy héttel korábban.

Angliában folyamatosan enyhítik a korábban elrendelt korlátozásokat: az elmúlt napokban már kinyithattak az éttermek, a pubok, a kávézók, a szabadtéri edzőlétesítmények, a játszóterek, a mozik, a múzeumok, a képtárak, a szabadidőparkok, a könyvtárak, a vallási intézmények és a közösségi központok.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.