Bűnügy

Kínai internáló táborokban raboskodó nők hajából készült fonatokat foglaltak le az Egyesült Államokban

Az amerikai szövetségi hatóságok szerdán olyan hajfonatokat és egyéb szépészeti termékeket foglaltak le New Yorkban, amelyek feltételezhetően kínai internáló táborokban őrzött rabok hajából készültek.

2020.07.03 11:31MTI

Az amerikai szövetségi hatóságok szerdán olyan hajfonatokat és egyéb szépészeti termékeket foglaltak le New Yorkban, amelyek feltételezhetően kínai internáló táborokban őrzött rabok hajából készültek.

Az Egyesült Államok Vámügyi és Határvédelmi Ügynöksége (CBP) az AP helyi hírügynökségnek arról számolt be, hogy 13 tonnányi, mintegy 800 ezer dollár értékű terméket foglaltak le.

Idén ez már a második alkalom, amikor ilyen kínai termékeket foglaltak le az Egyesült Államokban.

Rushan Abbas amerikai ujgur aktivista, akinek orvos nővére két éve eltűnt Kínában, és testvérét vélhetően egy munkatárborban tartják, azt mondta, az ilyen hajfonatokat viselő nőknek gondolniuk kell azokra, akik ezeket a termékeket előállítják.

Egy hasonló, májusban lefoglalt küldeményt a Haolin Hair Acessories vállalat állította elő, bár a cég hajfonatairól kiderült, hogy nem emberi hajból, hanem szintetikus anyagból készültek.

Mindkét cégnek a nyugat-kínai Hszincsiang régióban van székhelye, ahol az AP jelentése szerint az elmúlt négy évben az ujgur kisebbség egymillió vagy annál több tagját vették őrizetbe. Börtönökben és internáló, átnevelő táborokban tartják fogva őket, bántalmazzák a rabokat, egyben arra kényszerítik őket, hogy tagadják meg muzulmán vallásukat és anyanyelvüket. Kínában azt gyanítják a többségében muzulmán ujgurokról, hogy eltérő kultúrájuk, nyelvük és vallásuk miatt szeparatista irányzatokat támogatnak.

A kínai külügyminisztérium cáfolta az ujgurokat fogva tartó táborok létét. Azt állítják, hogy a táborokban szakképzés folyik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.