Bűnügy

Letartóztatták Ghislaine Maxwellt, a néhai Jeffrey Epstein segítőjét

Ghislaine Maxwell először Epstein barátnője volt, majd később - a vádirat szerint - aktív segítője lett a kiskorúak ellen elkövetett szexuális bűncselekményekben.

2020.07.03 07:21MTI

Az Egyesült Államokban letartóztatták Ghislaine Maxwellt, a kiskorúak elleni szexuális visszaélésekkel vádolt néhai Jeffrey Epstein bizalmasát és segítőjét - jelentette be a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) szóvivője csütörtökön.

A manhattani szövetségi ügyészség - amely az Epstein-üggyel foglalkozik - hatrendbeli vádat emelt Maxwell ellen. Audrey Strauss ügyész bejelentése szerint a vádpontok között szerepel összeesküvés, kiskorúak kényszerítése szexuális visszaélésekre, kétrendbeli hamis tanúzás.

Az 58 éves Maxwellt - aki az 1991-ben rejtélyes körülmények között elhunyt egykori brit sajtómágnás, Robert Maxwell lánya - az északkeleti New Hampshire államban egy kis településen tartóztatták le.

Jeffrey Epstein, a nemzetközi pénzügyi világ egyik ismert alakja, tavaly augusztusban lett öngyilkos manhattani börtöncellájában, miközben a perére várt. Emberkereskedelemmel, kényszerítéssel, fiatalkorúak megrontásával, kiskorúak elleni szexuális visszaélésekkel vádolták. Szoros barátainak nevét tartalmazó naptárjában olyan ismert emberek szerepeltek, mint Bill Clinton volt amerikai elnök vagy András yorki herceg, II. Erzsébet királynő fia, aki ellen szintén nyomozás folyik az Egyesült Államokban.

Ghislaine Maxwell először Epstein barátnője volt, majd később - a vádirat szerint - aktív segítője lett a kiskorúak ellen elkövetett szexuális bűncselekményekben. Az áldozatok tanúvallomásairól tudósító amerikai sajtóhírek már korábban arról számoltak be, hogy Maxwell volt az, aki "feltérképezte" a potenciális áldozatokat: kifaggatta őket életkörülményeikről, családi viszonyaikról, elnyerte a bizalmukat, majd meghívta őket Epstein villáiba vagy magánszigetére, előkészítette őket a szexuális visszaélésekre, amelyekben gyakran maga is részt vett. Mindez a manhattani ügyészség vádiratában szintén szerepel.

Maxwell óvadék ellenében sem védekezhet szabadlábon, nem kerülhet elektronikus nyomjelzővel ellátva házi őrizetbe sem, a per kezdetéig előzetes letartóztatásban kell maradnia - jelentette csütörtökön délután az amerikai közszolgálati rádió (NPR) a manhattani ügyészség dokumentumaira hivatkozva. Az említett dokumentumok szerint "különösen nagy a kockázata" annak, hogy elhagyja az Egyesült Államokat, kivált, hogy nagyon jó az anyagi helyzete, kiterjedt nemzetközi kapcsolatrendszere van, továbbá senki és semmi nem köti őt az Egyesült Államokhoz.

Ghislaine Maxwell brit, francia és amerikai állampolgársággal, ennek megfelelően három útlevéllel rendelkezik. Amennyiben bűnösnek találják, akár 35 évig terjedő börtönbüntetésre is ítélhetik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.