Légi katasztrófa

A koronavírusról beszélgetett, nem figyelt oda a landolásra a lezuhant karacsi gép pilótája

A gépen 91 utas és a nyolcfős legénység tartózkodott, a szerencsétlenséget ketten élték túl.

2020.06.25 09:34MTI

A 97 halálos áldozatot követelő májusi karacsi repülőgép-szerencsétlenségért a pilóták elbizakodottsága, figyelmetlensége és a légi irányítás gondatlansága tehető felelőssé - közölte a pakisztáni repülésügyi miniszter.

A parlament előtt ismertették az első olyan jelentést, ami megpróbálta feltárni a baleset körülményeit. "A pilóta figyelmen kívül hagyta a légiforgalmi irányító utasításait, aki viszont nem jelentette a károkat, amik az első landolási kísérlet során keletkeztek a repülőgépben" - mondta a miniszter.

A feketedoboz adatainak franciaországi elemzése során kiderült: a pilóta és a másodpilóta egyáltalán nem figyelt oda a landolásra, és végig a koronavírus-járványról, illetve érintett családtagjaikról beszélgettek.

Amikor a pilóta elérte a landolási kezdőpontot, az irányítótorony figyelmeztette, hogy lejjebb kell ereszkednie, mert túl magasan van.

A pilóta erre azt válaszolta, hogy majd megoldja, és tovább folytatta a beszélgetést.

A repülőgép első landolási kísérlete során a hajtóművek háromszor ütköztek a földnek, mielőtt sikerült felemelni a gépet az újabb leszállási próbálkozáshoz.

Az irányítótoronynak tájékoztatnia kellett volna a pilótákat arról, hogy a hajtóművek megsérültek, miután látták, hogy lángok csapnak ki belőlük

A pakisztáni légitársaság Lahorból Karacsiba tartó Airbus A320-as típusú repülőgépe leszállás előtt zuhant le Karacsi repülőterének közelében május 22-én. A gépen 91 utas és a nyolcfős legénység tartózkodott, a szerencsétlenséget ketten élték túl.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.