Koronavírus-járvány

Olaszországban fertőzöttet szűrtek egy pakisztáni migránscsoportban

Az 59 fős pakisztáni csoport június 13-án érkezett meg az olasz csizma talpán található Crotone kikötőjébe egy vitorlás fedélzetén, amely Törökországból hajózott ki.

2020.06.19 05:23MTI

Karantén alá helyezték azt a tünetmentes koronavírus-fertőzött pakisztáni fiatalkorút, aki illegális migránsok csoportjával érkezett a dél-olaszországi partokra - közölték az olasz egészségügyi hatóságok csütörtökön. Matteo Salvini, a Liga vezetője a kikötők azonnali újrazárását sürgette.

Az 59 fős pakisztáni csoport június 13-án érkezett meg az olasz csizma talpán található Crotone kikötőjébe egy vitorlás fedélzetén, amely Törökországból hajózott ki.

A vírustesztelésen derült ki, hogy egyikük beteg. Megfigyelés alá helyezték az egész csoportot, a két lett állampolgárságú embercsempésszel együtt, akiket gyorsított eljárással már négy hónap börtönre ítéltek.

Matteo Salvini, az ellenzéki Liga párt vezetője közösségi oldalán úgy reagált, ha a római kormány nem zárja le a kikötőket, "katasztrófa" lesz belőle.

Fertőzöttnek bizonyult egy algériai fiatalkorú is, aki Szardínia partjaira érkezett. A február óta Olaszországban kikötő migránsok egy részét Szicíliában lehorgonyzott komphajókon helyezik karantén alá.

Luciana Lamorgese belügyminiszter szerint az érkező migránsok között elenyészőnek bizonyult a koronavírussal fertőzöttek száma.

A kormány csütörtök este kezdte meg a hatályban levő migrációs-biztonsági törvénycsomag módosításának megvitatását. Június végére akarják átírni azokat az intézkedéseket, melyeket tavaly nyáron a volt belügyminiszter, Matteo Salvini idején vezettek be.

A baloldali kormányerő, a Demokrata Párt (PD) a Salvini-csomagnak nem a módosítását, hanem eltörlését szorgalmazza. Rizzo Nervo PD-képviselő szerint "kulturális-politikai váltásra van szükség a migránsok és a nem kormányzati szervezetek bőrén folytatott propaganda felszámolásával". Nervo hozzátette, hogy a PD nem elégszik meg a "rasszista migrációs törvények" módosításával.

Módosítást szorgalmaz a másik kormánypárt, az Öt Csillag Mozgalom (M5S), amely nem kívánja teljesen eltörölni azt a törvénycsomagot, amelyet tavaly a Ligával közös kormányzás idején fogadtak el.

A módosítási javaslatok között szerepel a humanitárius menedékjog visszaállítása, amelyet a tengeren érkezők majdnem automatikusan megkapnának. A jelenlegi négy évről két évre gyorsítanák az olasz állampolgársági kérelmek elbírálási idejét, valamint 180 napról 90-re csökkentenék a zárt táborokban való tartózkodási határidőt a kiutasításra ítéltek esetében.

Belügyi források szerint az olaszországi migránsközpontokban található mintegy 100 ezer személy egyharmada korábban kapott humanitárius menedékjoggal maradt Olaszországban. Elemzők szerint a kormány ennek a menekültstátusznak a visszavezetésében látja a megoldást a migránsok év eleje óta növekvő érkezésére, mivel így nem illegális bevándorlóknak, hanem menekülteknek minősülnek egy esetleges európai áthelyezéskor.

Matteo Salvini azt üzente, ha a Conte-kormány módosítja a migrációs törvényt, akkor egymillió aláírást gyűjt, és népszavazást tartat a bevándorlásról.

"A szigorítások enyhítése, az érkezések segítése, a törvények eltörlése az embercsempészek bűnszervezeteit segíti" - jelentette ki Salvini. Hozzátette, ahogy elterjedt a híre, hogy Róma enyhíteni akar, rögtön hatszázan indultak el Olaszország irányába.

Lampedusa szigetére szerdától hat hajóval százhúszan érkeztek Tunéziából és Líbiából. A tunéziai, algériai, egyiptomi, marokkói, szudáni és bangladesi állampolgárok között a legkisebb egy kétéves gyerek volt. A Sea-Watch 3 civilhajó jelentette, hogy több mint 160 embert vett fedélzetére líbiai vizeken. Több mint négyszázat a líbiai parti őrség visszaszállított az észak-afrikai országba. A nem kormányzati szervezetek (NGO) jelentései szerint a Földközi-tengeren szolgáló olasz katonai hajók több esetben segítségnyújtás helyett hagyják, hogy a líbiai parti őrség utolérje a migránshajókat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.