Észak-Korea

Oroszország kitüntette Kim Dzsongunt

Az észak-koreai vezető sokat tett az 1945-ben, Korea felszabadításakor elesett szovjet katonák emlékének ápolásáért.

2020.05.05 11:26MTI

Győzelem napi jubileumi érdeméremmel tüntette ki Oroszország Kim Dzsongun észak-koreai vezetőt, mert sokat tett az 1945-ben, Korea felszabadításakor elesett szovjet katonák emlékének ápolásáért - közölte kedden Facebook-oldalán Oroszország phenjani nagykövetsége.

A diplomáciai képviselet azt írja, hogy az 1941-45-ös, orosz elnevezéssel nagy honvédő háborúban aratott győzelem 75. évfordulója alkalmából kiadott jubileumi érdeméremmel tüntették ki Kim Dzsongunt, mert személyesen nagyban hozzájárult az Észak-Korea területén elesett és ott eltemetett szovjet polgárok emlékének ápolásához, illetve a szovjet emlékművek és katonatemetők gondozásához.

A Facebook-bejegyzésből kiderül, hogy az érdemérmet kedden adta át Alekszandr Macegora orosz nagykövet a phenjani kongresszusi központban, de nem személyesen Kim Dzsongunnak, hanem Ri Szon Gvon külügyminiszternek.

Ebből az alkalomból a külügyminiszter és a nagykövet rövid megbeszélést folytatott, amelynek során megerősítették, hogy erőfeszítéseket tesznek a két ország vezetőinek tavaly áprilisi vlagyivosztoki találkozóján elért megállapodások végrehajtásáért, amelyek a sokrétű orosz-koreai együttműködés további fejlődését és megerősítését szolgálják.

A nagykövetség azt írja, hogy Észak-Korea területén 11 temető és 345 különálló sír van, ahol 1375 orosz katona nyugszik. A Korea felszabadításáért folyó harcokban több mint 4700 szovjet katona halt meg.

Ehhez tartozik, hogy a világsajtó az elmúlt hetekben amerikai és dél-koreai sajtóinformációk alapján felkapta azt a hírt, hogy Kim Dzsongun sikertelen szívműtéten esett át, válságosra fordult az állapota, vagy talán meg is halt. Táplálta az effajta híreszteléseket az, hogy szokatlan módon nem vett részt a nagyapja, Kim Ir Szen, a kommunista Korea alapítója születésének évfordulóján tartott április 15-i ünnepségen, majd több mint két hétig nem jelent meg a nyilvánosság előtt, és a helyi média is hallgatott hollétéről. Május 2-án azonban a KCNA észak-koreai hírügynökség közölte, hogy Kim Dzsongun jelen volt egy műtrágyagyár felavatásán. A dél-koreai elnöki palota másnap közölte, hogy nem esett át semmiféle műtéten.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Belépés és regisztráció

Koronavírus - Összegyűjtötte a járvánnyal kapcsolatos tévhiteket a WHO

A vírus elleni védekezés leghatékonyabb módja a gyakori kézmosás.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.