Katasztrófa

Moszkva kész lenne mérlegelni Kijev segítségkérését a csernobili erdőtüzek eloltásához

A csernobili tiltott övezetben az ukrán tűzoltók már április 4. óta küzdenek a lángokkal.

2020.04.17 20:54MTI

Oroszország kész lenne megvizsgálni, ha Ukrajna segítséget kérne tőle a Csernobil környéki erdőtüzek eloltásához - jelentette ki pénteken Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő.

Moszkvai sajtóértekezletén Zaharova azt mondta, hogy Kijevtől eddig nem érkezett ilyen kérés, de ha ez megtörténik, akkor az orosz fél "a hagyományos diplomáciai gyakorlatnak megfelelően" kész lesz megvizsgálni. A szóvivő hozzátette, hogy az egykori csernobili atomerőmű tiltott övezetében kitört tűzvész rávilágított arra, hogy aktivizálni kell az 1986-os atomerőmű-katasztrófa következményeinek felszámolását célzó, ENSZ-koordinációval folytatott erőfeszítéseket.

Közölte, hogy New Yorkban jövő pénteken videokonferencia keretében megtartja éves ülését az ENSZ Csernobil-ügyi intézményközi munkacsoportja, amelyen részt vesznek Oroszország, Fehéroroszország és Ukrajna - a legsúlyosabb károkat elszenvedett országok - és a fő donorállamok képviselői. Zaharova kijelentette, hogy Moszkva kész ebben a témakörben a háromoldalú együttműködés formátumának megőrzésére és a Kijevvel való kapcsolattartásra.

Hozzátette azonban, hogy ez csakis abban az esetben lehetséges, ha az együttműködés politikamentes marad, és ha a katasztrófában kárt szenvedett emberek valós problémáinak gyakorlati megoldására irányul.

A csernobili tiltott övezetben az ukrán tűzoltók már április 4. óta küzdenek a lángokkal.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.