Járvány

Koronavírus - Csaknem 85 százalékkal csökkent a légi forgalom Németországban

A németországi és a német légtéren áthaladó forgalom a járvány hatására az idei első negyedévben végig meredeken csökkent.

2020.04.02 17:13MTI

Csaknem 85 százalékkal csökkent a légi forgalom Németországban a koronavírus-járvány miatt a polgári légiirányítási feladatokat ellátó Deutsche Flugsicherung (DFS) csütörtöki adatai szerint.

A németországi és a német légtéren áthaladó forgalom a járvány hatására az idei első negyedévben végig meredeken csökkent. Az utolsó napon, március 31-én országszerte mindössze 1341 repülést irányítottak, ami 84,7 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál - áll a DFS jelentésében, amely szerint a teherszállításra szakosodott nemzetközi repülőtereken, például Lipcsében mérsékelt a csökkenés, számos repülőtéren viszont gyakorlatilag leállt az élet.

A forgalom ennyire drámai visszaesésére nincs példa az 1953 óta működő DFS történetében. Azonban a hasonló esetek, köztük a 2001. szeptember 11-i amerikai terrortámadások és a 2008-ban elmélyült globális pénzügyi válság tapasztalatai arra utalnak, hogy gyors lehet a kilábalás a válságból - emelte ki Klaus-Dieter Scheurle, a szolgálat vezetője, aki szerint az év második felében a forgalom jelentős növekedése várható.

Tavaly egész évben 3,334 millió repülést irányítottak, ami 0,4 százalékos csökkenés az egy évvel korábbi 3,346 millióhoz képest. A légi forgalom öt éve először esett vissza, a csökkenés a világgazdasági helyzet romlásának tulajdonítható. A január-májusi időszakban még minden hónapban emelkedett a járatok száma az egy évvel korábbihoz képest, júniustól viszont rendre csökkenést regisztráltak.

Az év egészét tekintve a németországi repülőtereket érintő járatok száma stagnált, a német légtéren áthaladó forgalom pedig csökkent. A 16 nemzetközi repülőtér forgalma 0,1 százalékkal emelkedett, a regionális repülőterek forgalma 3,1 százalékkal csökkent a jelentés szerint.

A DSF 1953-tól 1993-ig szövetségi hatóságként, azóta állami vállalatként működik. Az 5600 embert foglalkoztató cég kizárólagos jogkörben látja el a németországi polgári légi forgalom irányítási feladatait, békeidőben a katonai célú légiforgalommal együtt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.