Koronavírus

A Floridánál veszteglő két holland üdülőhajó kiköthet, de az utasok egy része nem szállhat partra

A koronavírus-világjárvány miatt Florida partjainál veszteglő két holland üdülőhajó kiköthet, de az utasok egy része nem szállhat partra.

2020.04.02 16:55MTI

A koronavírus-világjárvány miatt a Florida partjainál veszteglő két holland üdülőhajó kiköthet, de az utasok egy része nem szállhat partra - jelentette csütörtökön több amerikai televízió is, meg nem nevezett forrásokra hivatkozva.

Csütörtök délután Dean Trantalis, Fort Lauderdale polgármestere bejelentette: a parti őrség és a megyei hatóságok megállapodtak, hogy a Zaandam és a Rotterdam nevű üdülőhajók kiköthetnek, az utasok leszállhatnak. A nagyon rossz egészségi állapotban lévőket a helyi kórházakba viszik, a vírusfertőzés enyhe tüneteit mutató utasoknak pedig a hajón kell maradniuk 14 napos karanténban. A többi utast magánbuszok és charterjáratok szállítják el, Trantalis szerint messze a város lakóitól.

Az utasok sorsáról korábban ellentmondásos információk jelentek meg. Az NBC televízió azt jelentette, hogy csak a Covid-19-ben szenvedő utasok nem szállhatnak partra, míg a Fox televízió úgy tudja, hogy egyelőre egyetlen utas sem szállhat partra.

A két üdülőhajó egyikén halottak és az új típusú koronavírussal fertőzött betegek vannak. Több mint 230 ember a koronavírus-fertőzés enyhébb jeleit mutatja, nyolc utason ki is mutatták a vírus okozta betegséget, és az elmúlt napokban négyen haltak meg.

Közben kiderült, hogy a fedélzeten a személyzeten kívül nem 1800, hanem 2400 utas tartózkodik.

Ron DeSantis floridai kormányzó korábban ellenezte, hogy a két hajó horgonyt vessen Fort Lauderdale kikötőjében. Arra hivatkozott, hogy a floridai egészségügyi rendszer a járvány miatt túlterhelt. Az amerikai parti őrség pedig március 29-én új rendelkezést adott ki, amelynek értelmében valamennyi hajónak, amelyen megjelent a vírus, az amerikai parti vizeken kívül kell várakoznia, és onnan kell lebonyolítania a fertőzöttek és a betegek elszállítását a származási országaikba.

Donald Trump amerikai elnök a szerdai sajtókonferenciáján bejelentette, hogy Kanada és az Egyesült Királyság hazaszállítja hajón rekedt állampolgárait. A többi utas sorsáról az amerikai elnök azt mondta: "segítenünk kell ezeknek az embereknek, nagy bajban vannak, és ilyenkor nem számít, hogy ki honnan jött". Szerda este elképzelhetőnek nevezte, hogy amerikai orvoscsoportot küldenek fel a hajókra.

Trump az elmúlt napokban többször is sürgette a hajók dokkolásának és az utasok partra szállásának engedélyezését. Szerda este úgy fogalmazott: "segítenünk kell ezeknek az embereknek, nagy bajban vannak, és ilyenkor nem számít, hogy ki honnan jött".

A hajó március elején indult útnak Argentínából, majd megkerülve a Horn-fokot, Chile felé hajózott. Panamaváros a hét végén csak némi habozás után adta meg az engedélyt, hogy átzsilipeljen a Panama-csatornán, de azzal a feltétellel, hogy sehol nem áll meg. A Zaandam hétfőn már a Karib-tengeren járt, és este ért Fort Lauderdale közelébe.

A múlt héten a hajótársaság mentőhajót küldött, és a Rotterdam nevű hajóra 400 utast menekítettek át. Az ott elvégzett vírustesztek mindenkinél negatív eredményt mutattak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.