Koronavírus

Kína a továbbiakban beleszámolja a tünetmentes fertőzötteket az összesített esetszámba

Így enyhítenék a 'néma vírushordozókkal' kapcsolatos aggodalmakat.

2020.03.31 15:13MTI

Kína szerdától kezdve beleszámolja a tünetmentes fertőzötteket az összesített esetszámba, hogy enyhítse a "néma vírushordozókkal" kapcsolatos aggodalmakat - közölte a kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság kedden.

A nyilvántartásra vonatkozó eddigi irányelvek szerint Kínában - bár a vírustesztet tünetek híján is sokakon elvégezték - az összesített esetszám, amely hétfőig 81 518 volt az ország szárazföldi részén, csupán a tüneteket is produkáló betegek számát tükrözte.

A bizottság ugyanakkor hangsúlyozta: a tünetmentes esetekről eddig szintén jelentési kötelezettsége volt az egészségügyi dolgozóknak.

A központi kormányzat Li Ko-csiang kínai miniszterelnök vezette, a járvánnyal kapcsolatos ügyekkel felelős testületének hétfői ülésén születetett határozatnak megfelelően a tisztviselőknek kiadták, hogy nagyobb figyelmet tulajdonítsanak a tünetmentes esetek elterjedtségének feltérképezésére.

A South China Morning Post (SCMP) hongkongi lap a birtokába került, titkosított kormányzati dokumentumokra hivatkozva korábban arról írt, hogy február végéig több mint 43 ezer tünetmentes fertőzöttet diagnosztizáltak Kínában. Az ilyen esetek miatt egyre növekszik az aggodalom a járvány korábbi gócpontjának számító közép-kínai Hupej tartomány múlt heti megnyitását követően.

Kínában belföldi fertőzések az elmúlt hetekben egyre ritkábban fordultak elő, a járvány újbóli kialakulásának veszélyét jelenleg a külföldről beérkező fertőzöttek jelenthetik. Az országba külföldön dolgozó vagy tanuló kínai állampolgárok érkeznek nagy számban a világból. A hétfőn azonosított 48 újabb fertőzött mindegyike külföldről érkezett. Az ilyen esetek száma ezzel 771-re nőtt Kína szárazföldi részén, ahol összesen még mintegy kétezer beteget kezelnek a fertőzés miatt, az elhunytak száma pedig hétfő éjfélig 3305-re emelkedett.

A javuló tendenciát mutató adatok ellenére a kínai oktatási minisztérium kedden bejelentette, hogy az eredeti dátumhoz képest egy hónappal későbbre, július 7-8-ára halasztotta az érettségihez hasonló, nemzeti egyetemi felvételi vizsgát. Hupej tartomány és Peking pedig jogot kapott arra, hogy önállóan tegyen javaslatot a vizsgák időpontjára.

A fertőzésveszély csökkentése mellett a minisztérium azzal indokolta a döntést, hogy még egy hónap felkészülési idővel igazságosabb lehet a felvételi minden vizsgázóval szemben, ugyanis a járvány a vidéki tanulókat nehezebb helyzetbe hozta. A téli iskolaszünetet követően Kínában a tanítás interneten folytatódott tovább, ám a vidéken élők körében ez sokszor problémát okozott. Az idei felvételi vizsgán a minisztérium szerint több mint tízmillió felvételiző vesz részt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Belépés és regisztráció

Koronavírus - Összegyűjtötte a járvánnyal kapcsolatos tévhiteket a WHO

A vírus elleni védekezés leghatékonyabb módja a gyakori kézmosás.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.