Járvány

Kolozsváron szentelt kanállal osztogatták a koronavírust - videó

A pópák a koronavírus terjedése ellenére nem változtattak az áldoztatási szertartáson.

2020.03.23 08:16ma.hu

Vasárnap délben a kolozsvári ortodox katedrális előtti téren a pópák a koronavírus-járvány miatt bevezetett hatósági rendelkezéseket és alapvető egészségügyi elővigyázatossági szabályokat felrúgva, ugyanazzal a kanállal áldoztatták meg az embereket.

A közösségi oldalakra több videó is felkerült az eseményről, amelyeken jól látszik, hogy a pópa még arra sem veszi a fáradtságot, hogy két hívő között - bár formaságból - megtörölje a kanalat. Az alábbi felvételt Răzvan Dan, a cluj24.ro portál munkatársa készítette, aki cikkében arról is beszámol, hogy a hívek kérdőre vonták, amiért felvételt merészelt készíteni az eseményről - számolt be róla a Maszol.ro portál.

A felvétel alatti kommentelők közül többen bejelölték a Román Rendőrséget, illetve a belügyminisztériumot, így remélve, hogy a hatóságok intézkednek a szabályszegő pópák ellen.

A Román Ortodox Egyház egy korábbi közleményében jelezte, hogy a koronavírus-járványra való tekintettel kivételesen eltekint attól az előírástól, hogy a híveknek meg kell csókolniuk a templomokban lévő ikonokat. A közleményben jelezték, hogy akik fertőzéstől tartanak, megkérhetik a pópát, hogy használhassák áldoztatáskor az otthonról hozott kanalukat.

Egy vasárnap estétől hatályba lépő katonai rendelet értelmében tilos lesz a misék és istentiszteletek megtartása hívek részvételével.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.