Járvány

Koronavírus - A csehek átálltak a háborúra a vírus ellen - képek

A járványnak Csehországban eddig áldozata nincs.

2020.03.22 13:08ma.hu

Átlépte az ezret vasárnap reggelre az új koronavírussal fertőzöttek száma Csehországban. A prágai egészségügyi minisztérium honlapján megjelent legfrissebb kimutatás szerint a fertőzöttek száma 1047-re nőtt a szombat esti 995-ről, a gyógyultak száma ötről hatra emelkedett, míg laboratóriumi tesztet már 15 544 személyen végezték el. A járványnak Csehországban eddig áldozata nincs!

Vasárnapra virradóra a cseh-kínai légi híd keretében két különgépen újabb védőeszköz felszerelés szállítmányok érkeztek Csehországba. Az ellátás folyamatos lesz. A rakományok egyebek között kilenc millió különféle arcmaszkot, 200 ezer gyorstesztet, 120 ezer védőöltözetet tartalmaznak, amelyeket még a nap folyamán szétosztanak a kórházak és a régiók között. Az első repülő már megérkezett és kipakolták - jelentette a Reuters. Terveik szerint maszkokkal látják el nem csak a veszélyeztetett egészségügyi dolgozókat, hanem a lakosságot is.

Andrej Babis kormányfő szerint hétfőtől megváltoztatják a védőeszközök szétosztásának rendszerét, amelyért eddig az egészségügyi tárca volt a felelős. Ezzel azonban aránylag nagy az elégedetlenség, és több régiós elöljáró, illetve orvosi szervezet Adam Vojtech miniszter menesztését követelik a miniszterelnöktől. Babis azonban kiállt minisztere mellett, s azt mondta, hogy nem kívánja meneszteni. Hétfőtől az egészségügyi tárca csak az egészségügyi rendszer védőeszköz-ellátásáért lesz felelős, míg a régiókat átveszi a belügy.

Negyven milliárd koronáról 200 milliárd koronára tervezi felemelni a cseh költségvetés idei hiányát a koronavírus-járvány következményei miatt a prágai pénzügyminisztérium - jelentette ki Alena Schillerová pénzügyminiszter szombaton este a közszolgálati cseh hírtelevízióban (CT24).

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.