Koronavírus

Ferenc pápa: a járvány teremtette 'sötétségben' közös a sírás, de közös a remény is

Az egyházfő úgy ítélte meg, hogy a járvány végeztével az emberiség egy 'háború utáni' légkörben találja majd magát.

2020.03.21 09:47MTI

Sötét időszaknak nevezte az új típusú koronavírus-fertőzés miatt kialakult helyzetet Ferenc pápa a La Stampa című olasz napilapnak nyilatkozva pénteken. Úgy ítélte meg, hogy a járvány végeztével az emberiség egy "háború utáni" légkörben találja majd magát.

A katolikus egyházfő kijelentette: a járványhelyzetben "mindenki sír és mindenki szenved, és ebből az emberiség csakis együtt, közösen tud kilépni".

"Az otthonainkat elsötétítő árnyak majd szertefoszlanak, és a szívében sebzett, de egységbe forrott emberiség képes lesz talpra állni" - mondta a pápa.

A "Ne féljetek!" című interjúban, amely néhai II. János Pál pápa szavait idézte, az egyházfő kifejtette: az emberek gyakran megfeledkeznek "az életünkben előforduló sötét zónákról, azt gondolva, hogy ez csak mással fordulhat elő". A koronavírus-fertőzés viszont sötét időt hozott mindenki számára, senkit sem kímélve.

Ferenc pápa szerint a "süllyedés" nehéz, elkeseredett pillanataiban mondott imádság segít megérezni, hogy az Úrba "belekapaszkodhatunk".

"Nem akarok különbséget tenni hívők és nem hívők között. Mindannyian emberek vagyunk, és emberként ugyanabban a hajóban utazunk. Bármi, ami emberi, nem lehet idegen egy keresztény számára. Most azért sírunk, mert szenvedünk. Mindannyian. Közös bennünk az emberiséghez való tartozás és a szenvedés" - jelentette ki a pápa.

Úgy látta, hogy a járvány mintegy felfüggesztette az időt, és a betegség végeztével a világ egy háború utáni korszakban találja majd magát.

Ez a szolidaritás és az újjáépítés ideje lesz, amelyben az idősek által képviselt gyökerek, a "szürreális" napok emlékezete, az emberek közti testvériség és a "soha csalódást nem okozó" remény mutat irányt. "Nem lesz többé 'másik', csak 'mi' emberek leszünk" - mondta az egyházfő.

Arra a kérdésre, hogy a lezárt templomok idején hogyan lehet a húsvétra felkészülni, a pápa azt válaszolta: bűnbánattal, irgalommal, reménnyel és alázattal. Az Apostoli Penitenciária pénteken dekrétumot bocsátott ki, amely teljes búcsút engedélyez a koronavírusban szenvedő betegeknek, valamint az őket gondozóknak és az értük imádkozó hívőknek, köztük a családtagoknak. A dokumentum kitér az általános feloldozás lehetőségére több hívőnek egyszerre, előzetes egyéni gyónás nélkül.

Ami az idei húsvét római szertartásait illeti, a Vatikán még tanulmányozza, milyen helyszínen és hogyan tudják megtartani a nagyhét eseményeit, köztük a hagyományos, a Colosseumnál tartott keresztutat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.