Járvány

Koronavírus - A kínai elnök a közép-kínai Vuhanba látogatott

A járvány kínai gócpontjának számító közép-kínai Vuhanba látogatott Hszi Csin-ping, kínai elnök kedden, első alkalommal azóta, hogy az új típusú koronavírus a városban tavaly decemberben terjedni kezdett.

2020.03.10 08:15MTI

A Hszinhua kínai állami hírügynökség jelentése szerint Hszi látogatásának célja a járványügyi óvintézkedések felülvizsgálata volt.

A kínai elnök vuhani útja Peking magabiztosságát jelzi a járvány megfékezését illetően. A kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság kedden közölt adatai szerint hétfő éjfélig már csupán 19 új fertőzöttet diagnosztizáltak az ország szárazföldi részén, közülük 17 beteget Vuhanban, míg a másik két esetben a páciensek külföldön - az Egyesült Királyságban és Spanyolországban - fertőződtek meg, és ezt követően utaztak Kínába. A közép-kínai Hupej tartományban immár ötödik napja nem diagnosztizáltak újabb fertőzötteket Vuhanon, a tartomány székhelyén kívül, a kínai szárazföld többi részéről pedig harmadik napja nem jelentettek belföldön történt vírusfertőzést.

A Hupej Zsipao című hupeji lap kedden megjelent cikke szerint a tartomány vezetése megkezdte az előkészületeket arra, hogy az üzleti élet visszatérhessen a normális kerékvágásba a mintegy másfél hónapja "lezárt" tartományban. A Hszinhua pedig arról számolt be, hogy a tartományban egy mobiltelefonos kódrendszer segítségével az egészséges embereknek ismét lehetővé teszik az utazást. A tartomány lakói egy mobiltelefonos applikáción keresztül különböző színekkel jelölt, rendszeresen frissített egészségügyi kódot kapnak - pirosat a diagnosztizált fertőzöttek, sárgát azok, akik közeli kapcsolatba kerültek fertőzöttel, és zöldet azok, akiknél nem merül fel a fertőzés kockázata. A tartomány közepes és alacsony készültségi helyzetben lévő területeinek zöld kóddal rendelkező lakói a megfelelő óvintézkedések betartása mellett engedélyt kapnak a tartományon belüli közlekedésre, valamint az üzleti tevékenység, illetve munka megkezdésére. A tartományban azok a területek mérsékelték alacsony szintűre a készültségi fokozatot, ahol az elmúlt 14 napban egyetlen új fertőzöttet sem diagnosztizáltak.

A koronavírus-járvány Kínából indult ki decemberben, és továbbra is ott tartják nyilván a fertőzöttek nagy részét, valamint a halálos áldozatok jelentős többségét is. Az összes fertőzött száma Kína szárazföldi részén hétfő éjfélig 80 754-re, a halálos áldozatoké pedig 3136-ra emelkedett. A betegségből már közel 60 ezren gyógyultak fel az országban, míg jelenleg csaknem 18 ezren állnak kezelés alatt, közülük több mint 15 700 pácienst látnak el Vuhanban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.