Csehország

Razziát tartott a cseh rendőrség egy minisztériumban

Két magas beosztású tisztségviselőt őrizetbe vettek.

2020.02.24 22:30MTI

Razziát tartott a cseh rendőrség szervezett bűnözés elleni központja (NCOZ) hétfőn a munkaügyi és népjóléti minisztériumban - jelentette a lidovky.cz hírportál jól értesült forrásokra hivatkozva. Két magas beosztású tisztségviselőt őrizetbe vettek.

A rendőrök mindkét személyt hivatali visszaéléssel gyanúsítják egy mintegy 250 millió korona (3,2 milliárd forint) értékű közbeszerzéssel kapcsolatban - írja a lidovky.cz.

Jaroslav Ibehej, az NCOZ szóvivője a razzia tényét megerősítette, de semmiféle konkrétumot nem volt hajlandó közölni.

"Csak azt tudom mondani, hogy központunk ma egy büntetőeljárással kapcsolatos intézkedést végzett. A büntetőeljárásról csak a prágai legfőbb ügyészség adhat tájékoztatást" - mondta Ibehej a hírportálnak.

Zdenek Matula, a legfőbb ügyészség ügyésze később megerősítette a portál értesülését, illetve a két tisztségviselő őrizetbe vételét.

A lidovky.cz szerint a két személy közül az egyik Jan Balác, a tárca gazdasági, információs és kommunikációs technológiákkal foglalkozó osztályának igazgatóhelyettese, a másik pedig a biztonsági és kommunikációs technológiák részlegének vezetője.

Mindketten Jana Malácová szociáldemokrata miniszter közeli munkatársainak számítanak - jegyezte meg a Lidové Noviny című konzervatív napilaphoz tartozó hírportál.

Jana Malácová kora estig nem nyilatkozott, de Milos Zeman államfő és a kormánytagok közös ebédjén a Prágához közeli Lány-kastélyban nem vett részt.

Andrej Babis kormányfő az ebéd után kijelentette, hogy a kabinet magyarázatot fog kérni Jana Malácovától az üggyel kapcsolatban.

A cseh rendőrség korábban már több esetben is razziázott magas állami hivatalokban. A legemlékezetesebb beavatkozásra 2013 júniusában a kormányhivatalban került sor, melynek nyomán Petr Necas polgári demokrata (ODS) kormányfő lemondott hivataláról.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Belépés és regisztráció

Koronavírus - Összegyűjtötte a járvánnyal kapcsolatos tévhiteket a WHO

A vírus elleni védekezés leghatékonyabb módja a gyakori kézmosás.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.