Időjárás

Heves szélvihar vonult át Csehországon, több tízezer háztartás maradt áram nélkül

A megrongált vezetékek és a sínekre dőlt fák miatt vasárnap este Nyugat-Csehországban mintegy húsz regionális vonalon megszakadt a vasúti összeköttetés.

2020.02.24 08:30MTI

Mintegy 40 ezer háztartás maradt áram nélkül Csehországban a hétfőre virradóra átvonuló, kiadós esővel kísért rendkívül heves szélvihar következtében - jelentette a cseh közszolgálati hírtelevízió (CT24).

A cseh-lengyel határon elterülő Óriás-hegység (Krkonose) Snezka nevű csúcsán az orkán erejű szél sebessége vasárnap este elérte az óránkénti 223 kilométer, ami új rekordot jelent - közölte a Cseh Hidrometeorolgiai Intézet a Facebook-oldalán. Az eddigi rekordot 2007-ben mérték, óránkénti 216 kilométeres szélsebességet.

Hétfő reggel országszerte mintegy 40 ezer háztartás volt áram nélkül, elsősorban Közép-Csehországban és Dél-Morvaországban. Mivel reggelre a szélvihar szinte mindenütt elcsendesedett, a legnagyobb áramszolgáltató (CEZ) szerint remény van arra, hogy a megrongált vezetékeket a nap folyamán mindenütt helyreállítják.

A vihar fennakadásokat okozott a közlekedésben, különösen a vasúton. A megrongált vezetékek és a sínekre dőlt fák miatt vasárnap este Nyugat-Csehországban mintegy húsz regionális vonalon megszakadt a vasúti összeköttetés. A hétfő reggeli órákban országszerte több mint kéttucatnyi vonalon jeleztek problémákat. A vonatokat általában buszokkal helyettesítették.

A rendőrség szerint az utóbbi órákban az átlagosnál több közúti baleset is történt, de senki se halt meg. Karlovy Vary közelében egy parkoló, gyerekekkel teli autóbuszra dőlt egy fa, de csak könnyebb sérüléseket okozott.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.