Merényleteket sikerült megakadályozni

Putyin megköszönte az FBI-nak a terrorellenes együttműködést

Megköszönte az amerikai Szövetségi Nyomozó Irodának (FBI) Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy a tőle kapott információk alapján sikerült merényleteket megakadályozni Szentpéterváron, amelyeket az Iszlám Állam terrorszervezet két követője az újévi ünnepek alatt tervezett végrehajtani.

2020.02.21 03:30MTI

Putyin az az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) csütörtöki moszkvai vezetői kollégiumának évértékelő tanácskozásán beszélt erről.

"Természetesen hálásak vagyunk partnereinknek ezért a támogatásért és a szakmai szolidaritásért a közös veszély elleni harcban. Kétségtelenül viszonozni fogjuk ezt a szívességet" - mondta.

Putyin megelégedését fejezte ki amiatt, hogy pozitívan alakult a terrorizmus elleni harc dinamikája: amíg 2018-ban kilenc "terrorista irányultságú" bűncselekményt követtek el Oroszországban, addig tavaly csak négyet. Amíg két éve 36 ilyen bűncselekményt sikerült megakadályozni, addig 2019-ben 57-et, közülük 34 készülő terrortámadás volt. Méltatta az alvó terrorsejtek és a pénzügyi utánpótlás csatornáinak felszámolását.

Az orosz elnök utasította az FSZB-t hogy fordítson megkülönböztetett figyelmet az orosz állami szervek és szolgáltatók, a távközlési cégek, a bankok és a nagyvállalatok komputerrendszereinek védelmére. A fontos feladatok között említette meg a kibertámadások felfedezéséért, megelőzéséért és a következmények elhárításáért felelős állami rendszer képességeinek bővítését, valamint azt, hogy a szolgálat szavatolja az 5G, a műholdas kommunikáció, az élvonalbeli tudományos, ipari és katonai technológiák fejlesztésének biztonságát.

Ki nem fejtett statisztikai adatokra hivatkozva azt mondta, hogy a külföldi szakszolgálatok aktivitása nem csökken Oroszországban, és felszólította a kémelhárítást, hogy biztosítsa az orosz "versenyelőnyöket".

Hangsúlyozta, hogy az FSZB-nek meg kell védelmeznie a bűnözői alvilágtól az orosz gazdaság stratégiai ágazatait, valamint a nemzeti fejlesztési projektekbe irányuló anyagi eszközöket, és harcolnia kell a korrupció ellen.

Putyin a tanácskozáson arra utasította az FSZB-t, hogy biztosítsa a nácizmus felett a második világháborúban aratott győzelem 75. évfordulóján megtartandó megemlékezéseket. A történelmi jubileum alkalmából 116 rendezvényt tartanak majd Oroszországban, köztük május 9-én Moszkvában több külföldi állami vezető részvételévek díszszemlét és elnöki fogadást. Este a Vörös téren ünnepi koncert és tűzijáték lesz.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.