Terrorizmus

Nyolc embert ítéltek el Koszovóban terrorizmus vádjával

2017-ben megkíséreltek megölni egy egykori politikust, és az ország elnökének és akkori miniszterelnökének életére akartak törni.

2020.01.22 22:30MTI

Terrorista cselekedet előkészítése és Koszovó stabilitásának aláásása miatt nyolc embert ítélt kettőtől 12 évig tartó börtönbüntetésre a pristinai bíróság szerdán - közölte a Koha Ditore című napilap internetes oldalán szerdán.

Az ítélet szerint a férfiak a Nép Szeme nevű, terrorista szervezetnek tartott csoport tagjaiként 2017-ben megkíséreltek megölni egy egykori politikust, és az ország elnökének és akkori miniszterelnökének életére akartak törni.

Azem Vllasi koszovói ügyvédet és elemzőt, a volt Jugoszlávia egyik albán nemzetiségű vezető politikusát 2017. március 13-án lőtte meg Murat Jashari, aki elfogását követően kijelentette, nemcsak megsebesíteni akarta, hanem meg is akarta ölni az egykori politikust. Jasharit 10 év letöltendő börtönbüntetésre ítélték gyilkossági kísérlet miatt, ám a férfi egészségügyi állapota miatt a büntetését nem börtönben, hanem egy pszichiátriai intézményben tölti majd le.

A bíróság kimondta, hogy bizonyítást nyert, Azem Vllasi csak az első volt azon a célpontlistán, amelyen Hashim Thaci államfő és az akkori miniszterelnök, Isa Mustafa neve mellett további mintegy kéttucat vallási vezető, üzletember és újságíró neve szerepelt. "A csoport célja az ország destabilizációja volt, illetve az, hogy aláássák Koszovó politikai, gazdasági, alkotmányos és társadalmi rendjét" - mondta ki a bíró az ítéletben.

Az elítéltek fellebbezést jelentettek be a bírói döntés ellen.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.