Vatikán

Nőt neveztek ki vatikáni külügyminiszter-helyettesnek

Francesca Di Giovannit a szentszéki államtitkárságnak az államokkal való kapcsolatokért felelős részlege egyik helyettesévé nevezte ki Ferenc pápa.

2020.01.15 16:54MTI

A pápai állam történetében először nő került a vatikáni diplomáciáért felelős szentszéki államtitkárság egyik vezető pozíciójába az olasz Francesca Di Giovanni személyében - közölte a Vatikán szerdán.

Francesca Di Giovannit a szentszéki államtitkárságnak az államokkal való kapcsolatokért felelős részlege egyik helyettesévé nevezte ki Ferenc pápa.

A Vatikánváros és a világ többi állama közötti kapcsolatokkal foglalkozó hivatalról, vagyis a pápai állam "külügyminisztériumáról" van szó. A hivatalt 2014 óta Paul Richard Gallagher érsek vezeti: két helyettese van, a lengyel Miroslaw Wachowski a bilaterális kapcsolatokkal foglalkozik, Francesca Di Giovanni területe pedig mostantól a multilaterális diplomácia lesz.

A 66 éves Di Giovanni a szicíliai Palermóban született, a Focolare-mozgalom tagja, nemzetközi jogász, és mintegy 27 éve a szentszéki államtitkárságon dolgozik. Előléptetése rendkívülinek számít, mivel ilyen magas vatikáni pozícióval most először bíztak meg nőt. Újdonságot jelent szintén, hogy Ferenc pápa női kézbe helyezte a szentszéki diplomácia nemzetközi szálait.

Francesca Di Giovanni szakmai területének egyebek között a nemzetközi menekültjog és a környezetvédelmi jog számít. A Vatican News hírportálon megjelent interjúban Francesca Di Giovanni megtiszteltetésnek nevezte a kinevezést. Hangsúlyozta, hogy munkája kiterjed a konfliktusok áldozatainak védelmére is. Emlékeztetett, hogy az Egyesült Nemzetek Szövetsége (ENSZ) idén ünnepli fennállásának 75. évfordulóját.

A Vatican Insider honlap kiemelte, hogy Ferenc pápa megválasztása óta a nők egyházi szerepének erősítését szorgalmazza. Beszédeiben gyakran hangoztatja, hogy a nőket a "béke közvetítőinek" tartja.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.