Vatikán

Mielőbbi békés megoldást sürgetett Ferenc pápa Ukrajnában és a Közel-Keleten

Elbátortalanító évkezdetről beszélt a fokozódó nemzetközi feszültség és erőszak miatt Ferenc pápa a Vatikánhoz akkreditált nagykövetekkel hagyományosan év elején tartott találkozón csütörtökön, amelyen bejelentette, hogy el szeretne látogatni Dél-Szudánba.

2020.01.09 13:15MTI

Az egyházfő szerint a világban az egyre erősebb polarizáció vezet az egyre feszültebb politikai és társadalmi ellentétekhez. Az új évre reményteljes és realista hozzáállást sürgetett, kijelentve, hogy az év elejétől erősödő feszültség és erőszak elbátortalanító jelzésnek számít.

A latin-amerikai országok belső konfliktusait a társadalmi egyenlőtlenséggel és "járványszerű" korrupcióval magyarázta. Venezuelát kiemelve az erőszak és a populista sodródás helyett a demokratikus intézményrendszer és jogállam erősítését sürgette.

A nemzetközi közösség minél gyorsabb elkötelezettségét szorgalmazta az izraeli-palesztin békefolyamat támogatásában. Azonnali lépéseket a Földközi-tenger és a Közel-Kelet térségében: a Szíriát pusztító háborút övező "csend" felszámolását hosszútávú megodással és az ország újraépítésével. A pápa köszönetet mondott Jordániának és Libanonnak a szíriai menekültek befogadásáért.

Ferenc pápa a vallásszabadságról szólva a szerinte diszkriminatív "kisebbség" elnevezés eltörlését vetette fel kijelentve, hogy ez vallásuk szerint osztályozza egy adott ország lakosait elszigetelést, alacsonyabb rendűséget teremtve, ami az ellenségeskedés első csírája.

Aggasztónak nevezte az amerikai-iráni viszály fokozódását, ami "nehéz próbára teszi az iraki újjáépítést, valamint szélesebb konfliktust teremthet, amelyet mindannyian el akarunk kerülni". Ferenc pápa a feleket a feszültség enyhítésére, párbeszédre és önfegyelemre intette a nemzetközi jog tiszteletben tartásával.

Említette a súlyos humanitárius válsággal küzdő Jement, valamint a növekvő erőszak uralta Líbiát, kiemelve, hogy az országban a harcok és éhezés elől menekülő bűnszervezetek zsákmányává válnak.

Ferenc pápa felelősséget és tartós megoldást kért a szárazföldön és tengeren érkező menedékkérők érdekében. Hangsúlyozta, hogy nagyon sokan jogosan és bizonyítottan szorulnak menedékre, "azonosításuk mégsem megfelelően történik".

Tavalyi kelet-európai látogatásait említve a nemzeti és vallási hovatartozást tiszteletbentartó, békésen együtt élő társadalmakat szorgalmazott.

Kitért a többi között a georgiai befagyott konfliktusra, a Szentszék elkötelezettségét hangoztatta Ciprus egyesítése mellett, valamint a kelet-ukrajnai konfliktus megoldását a lakosság szenvedésének megszüntetésével.

A keresztényekkel szembeni támadások leállítására szólított fel az afrikai országokban. Bejelentette az új év tervei között, hogy el szeretne látogatni Dél-Szudánba. Említette a tűzvész sújtotta Ausztráliát. Az interneten terjedő gyűlöletbeszéd leállítását sürgette. Kiemelte, hogy 2020-ban a világ a "harmónia mestere" Raffaello halála 500. évfordulóját tartja.

"Európa ne veszítse el a legnehezebb történelmi pillanatokban is őt jellemző szolidaritását, gyökereinek szellemét, a rómaiak kegyeletét, a keresztény szeretetet (..) a párizsi Notre Dame székesegyház leégése bizonyítja, mennyire törékeny és könnyen elpusztítható az, ami szilárdnak tűnik" - mondta a pápa.

Bejelentette, hogy május 14-én nemzetközi találkozót vezet, amelynek célja egy globális oktatási, nevelési paktum megteremtése a mai fiatalok lelki, emberi, társadalmi érettsége érdekében.

A pápa nyitott és inkluzív nevelési irányról beszélt hangsúlyozva, hogy a fiatalok hívták fel a figyelmet a környezetvédelem jelentőségére is, amire a nemzetközi politika eddig - a pápa szerint - nagyon gyenge választ adott.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.