Konfliktus

Jobb, ha senki sem repked Iránnak még csak a közelében sem

Bár már keresik a felelősöket az ukrán gép tragédiája kapcsán, nagy ívben érdemes elkerülni az iráni légteret.

2020.01.12 08:36ma.hu

Továbbra is az iraki légtér elkerülését javasolja az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség (EASA) a tagországokban bejegyzett légitársaságoknak.

Az EASA nem tiltotta meg kategorikusan a légtér használatát - szemben az amerikai Szövetségi Légügyi Hivatallal (FAA) -, de arra kérte a tagállamok hatóságait, hogy adjanak ki az iraki légtér elkerülésére vonatkozó határozatokat.

A szervezet folyamatosan kapcsolatban áll az Európai Bizottsággal és a tagállamok hatóságaival, a helyzetet figyelemmel kísérik, és szükség esetén beavatkoznak.

Az ügynökség kérése előtt több európai ország már megtiltotta az ott bejegyzett légitársaságoknak, hogy Irak, vagy Irán légterén átrepüljenek, az Air France, a Lufthansa, illetve az International Airlines Group légitársaságai (British Airways, Iberi, Aer Lingus, Vueling, Level) pedig felfüggesztette iráni, iraki járatait.

A magyar hátterű Wizz Air diszkont légitársaság szerdán közölte, hogy dubaji járatuk elkerüli az érintett országok légterét. Az AIRportal.hu légiközlekedési szaklap szerint a Budapestről Dubajba tartó gép már Egyiptomon és Szaúd-Arábián keresztül közlekedett az emírségekbe, visszafelé pedig Cipruson meg kellett szakítani a járat útját, mert személyzetet kellett cserélni.

Az Aeroflot orosz és az egyesült arab emírségekbeli Emirates légitársaság is felfüggesztette már a közel-keleti térséget érintő járatait.

Az ukrán gép utolsó pillanatai

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.