Csehország

Lövöldözés egy ostravai kórházban, többen meghaltak

Az elkövető magával is végzett.

2019.12.10 09:37MTI

Hat embert megölt és hármat megsebesített egy férfi kedd reggel az észak-morvaországi Ostrava egyik kórházában; az elkövető magával is végzett.

A vérengzés a nagy morva iparváros 1200 fekvőhelyes egyetemi kórházában történt.

Jirí Havrlant kórházigazgató azt mondta, hogy a támadó negyed nyolc körül nyitott tüzet a kórház traumatológiai osztályának várótermében. Négy áldozat a helyszínen meghalt, ketten pedig műtét közben haltak bele sebesüléseikbe. Az igazgató szerint a halálos áldozatok közül négy férfi és két nő. A három sebesült közül kettőnek az állapota súlyos, de nem életveszélyes.

Andrej Babis kormányfő "nagy tragédiának" nevezte a történteket, lemondta hivatalos programját és a belügyminiszter után ő is elindult a helyszínre.

"A támadó a váróteremben lévőkre tüzelt. Kivégzésszerűen lőtt, közvetlen közelről fejre, nyakra és mellkasra célzott" - mondta a kormányfő.

A tettes indítékairól egyelőre nem tudni semmi kézzelfoghatót. Nem hivatalos információk szerint személyes okok állhatnak a lövöldözés mögött. Egy helyi lakos azt mondta, hogy az elkövetőt korábban a kórházban kezelték, de úgy érezte, hogy nem foglalkoztak vele kellőképpen.

Jan Hamácek belügyminiszter szerint a rendőrség különleges egységei, köztük gyorsreagálású osztagok kommandósai perceken belül megérkeztek a helyszínre, és három rendőrségi helikopter is részt vett a támadó utáni hajszában a városban. Az elkövetőt mintegy háromórás kutatás után megtalálták.

"Amikor az egyik helikopterünk megtalálta a keresett kocsit, a támadó főbe lőtte magát. A 42 éves férfi fél órára rá belehalt sebesüléseibe" - közölte Tomás Kuzel, az ostravai regionális rendőrség parancsnoka. A támadó pisztolyt használt, de érvényes fegyvertartási engedélye nem volt - tette hozzá.

A rendőrség eredetileg egy 180 centiméter magas, piros kabátos férfit keresett, akit a tettesnek véltek. A sajtó közzétette a feltételezett támadó fényképét is, de kiderült, hogy az illető nem a tettes, hanem csupán egy szemtanú.

Mintegy két órával a lövöldözés után a rendőrség újabb fényképet tett közzé, amelyen már valóban a lövöldöző férfi volt látható, aki autóval menekült el a kórházból. A rendőrség közzétette a gépkocsi rendszámát is.

A vérengzés után a rendőrség lezárta a kórházat és a közelben lévő egyetemet is. Az intézményben keddre felfüggesztették az oktatást.

Csehországban négy éve, 2015 februárjában történt hasonló vérengzés. Akkor egy férfi a dél-morvaországi Uhersky Brod egyik vendéglőjében lövöldözött. Nyolc férfi és egy nő meghalt, a kilencedik halálos áldozat pedig maga a támadó volt, aki végzett magával is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.