Programajánló

Cseh szerzők műveit mutatják be a Nemzeti Filharmonikusok

Népszerű, közismert művek mellett egy ritkaságot is kínál a Nemzeti Filharmonikusok cseh muzsikának szentelt estje december 15-én a Pesti Vigadóban.

2019.12.08 21:30MTI

A koncerten Bedrich Smetana Moldva, Bohuslav Martinu Concerto vonósnégyesre és zenekarra cmű műve, valamint Antonín Dvorák VIII. (G-dúr) szimfónája hangzik el Dobszay Péter vezényletével - közölte a zenekar az MTI-vel.

Az esten közreműködik a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, valamint a Nemzeti Filharmonikus Zenekar művészeiből alakult Koppándi Vonósnégyes (Koppándi Jenő I. hegedű, Hutás Erzsébet II. hegedű, Ludmány Dénes brácsa és Kántor Balázs cselló).

A Moldva fő melódiája mélyen belevésődik az emlékezetbe, önkéntelenül is dúdolásra késztet. De az a dallam is napokig-hetekig kísérti a hallgatót, amely Dvorák 8. szimfóniájának harmadik tételében tűnik fel. A két romantikus kompozíció között szólal meg Bohuslav Martinu 1931-ben keletkezett versenyműve, amely mintha a nagy világégés jóslata lenne.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.