53 tisztviselő ellen indítottak eljárást

Hárommillió dollárnyi közpénzt sikkasztottak el

A China Daily című angol nyelvű napilap szombati száma szerint a rendőrség korrupció-ellenes nyomozói 53 tisztviselő ellen indítottak eljárást 22 millió jüan (3,2 millió dollár) elsikkasztása miatt. Hat magas rangú vezetőt már letartóztattak.

2009.01.10 13:30MTI

Mint a tudósításból kiderül, a vádlottakat elsősorban játékszenvedélyük vezette közpénzek eltulajdonítására. Egyikük, a kommunista párt helyi tisztségviselője 13 millió jüant játszott el 2005 és 2006 között, amikor hetente négyszer utazott a szerencsejátéktermeiről híres Makaóba. Kommunista Kína történetében az eddigi legsúlyosabb büntetést Jünfu (Yunfu) város párttitkárhelyettesére szabták ki. 

Őt négy évi börtönre ítélték, mert hongkongi útjai során közel 600 ezer jüant (85 ezer dollárt) veszített futball-fogadásokon és mahdzsong játékon - természetesen közpénzekből. Kínában tilos a szerencsejáték, de talán éppen ezért rendkívül népszerű. A pekingi vezetés már több kampányt indított, hogy letörje a tisztviselők szerencsejáték-szenvedélyét, a széles körben elterjedt korrupció elleni harc keretében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.