Két gyanúsított a csepeli kettős gyilkosságban

Sikkasztás miatt a sérült biztonsági őr gyilkolt! - új képek a bűntény helyszínéről!

Két embert vettek őrizetbe a csepeli kettős gyilkosság miatt: a bűncselekmény során megsérült biztonsági őrt és a tanintézmény gazdasági igazgatóját - közölte a rendőrség csütörtökön sajtótájékoztatón, Budapesten. A nyomozók szerint brutális kivégzés történt, amelyet a biztonsági őr hajtott végre.

Képek a gyilkosság helyszínéről! képgaléria

2009.01.08 12:56MTI

A két gyanúsítottat az emberölés napján, szerdán elbocsátották az iskolából sikkasztás gyanúja miatt. A nyomozók szerint brutális kivégzés történt: a Csepel-sziget Általános és Szakképző Iskola igazgatóját, Takács Józsefet, és helyettesét, Papp Lászlót a biztonsági őr lőtte le. 

Bodnár Zsolt, a budapesti rendőrfőkapitány bűnügyi helyettese és Keszthelyi József, a BRFK Életvédelmi Osztály vezetője a sajtótájékoztatón ismertették: a biztonsági őrt és a gazdasági igazgatót egy 3-4 millió forintos sikkasztási ügy miatt bocsátották el az állásukból szerdán.
 
A gazdasági igazgató estére találkozót beszélt meg az alapítványi intézmény vezetőjével, hogy az elbocsátásból adódó technikai kérdésekről - például eszközök leadásáról, juttatásokról - beszéljenek. Az intézményvezető magával vitt egy pedagógust is, aki egy magnóval a zsebében rögzítette a találkozón elhangzottakat. 

A gazdasági igazgató pedig az egyébként csalás és közokirat-hamisítás miatt korábban büntetett előéletű biztonsági őrt vitte magával. A felek fél órán keresztül beszélgettek, majd a rendőrök elmondása szerint a felvétel alapján a biztonsági őr egyszer csak - 30 másodperc különbséggel - lelőtte a két férfit. A történtek során a biztonsági őr is megsebesült a tenyerén; egyelőre nem tudni, hogy lövéstől, vagy magát sebesítette meg, hogy leplezze a bűncselekményt.

Előzmények

Este hét óra előtt egy símaszkos fegyveres rontott be a csepeli iskolába, ahol két férfit fejbe, az intézmény gondnokát pedig kézen lőtte. Ezután a támadó elmenekült, a gondnok pedig riasztotta a mentőket, akik ugyan percek alatt a helyszínre érkeztek, de a fejbelőtt sérülteken már nem tudtak segíteni - tájékoztatott az m1 Híradója. 

A csepel.hu szerint Takács Józsefet, az intézmény vezetőjét és Papp László igazgatóhelyettest ölték meg. Takács József, az önkormányzat MSZP-frakciójának helyettes vezetője is - olvasható a honlapon. 

Tafferner Éva, a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) szóvivője az MTI kérdésére késő este elmondta: feltételezhetően személyes ügy áll a háttérben. Valószínűleg nem a világban az utóbbi években elszaporodott iskolai lövöldözésről van szó; gyerekek ugyanis már nem voltak az épületben a gyilkosság idején - tette hozzá. 

A HírTV információi szerint kedden megfenyegették az intézmény vezetőjét, hogy megölik - hangzott el a televízió esti híradójában. A hírcsatorna tudósítója arról számolt be, hogy a Csepel-sziget Általános és Szakképző Iskolában gyakori volt a tanárok és a diákok közötti konfliktus. Kedden komolyabb verekedés alakult ki a tanulók között, és amikor a dolgozók közbeavatkoztak, a diákok megfenyegették az intézmény vezetőjét, hogy "ki fogják nyírni". 

A HírTV információi szerint egyébként a támadó a helyszínen hagyta fegyverét. A gyilkosság után a rendőrség a környéket teljesen lezárta, a forgalmat elterelték. Az MTI csepeli önkormányzati forrásokból úgy értesült, hogy az iskolában döntően hiperaktív, halmozottan hátrányos helyzetű, autista, túlkoros, nehéz befogadóképességű, de nem szellemi sérült fiatalok oktatása zajlik. Az iskolát egy éve privatizálta az önkormányzat, azóta működteti az intézményt egy alapítvány.

Részvétét nyilvánította a szaktárca

Közleményben fejezte ki részvétét az Oktatási és Kulturális Minisztérium a szerda este egy csepeli iskolában történt gyilkosság két áldozata hozzátartozóinak. "Az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) mély megdöbbenéssel értesült a Széchenyi utcai Csepel-sziget Általános és Szakképző Iskolában szerda este történt, Magyarországon eddig példátlan kettős gyilkosságról" - írta a szaktárca. 

A minisztérium őszinte részvétét fejezi ki az áldozatok hozzátartozóinak. Az OKM bízik abban, hogy a nyomozóhatóságok a legrövidebb időn belül kiderítik az eset körülményeit - olvasható a közleményben.

Draskovics Tibor szerint dicséret illeti a rendőröket

Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter szerint elismerés és dicséret illeti a rendőrséget azért, hogy ilyen gyorsan felderítették a szerdai csepeli kettős gyilkosságot és elfogták a gyanúsítottakat - erről a tárcavezető az MTI-nek nyilatkozott csütörtökön.
 
"Úgy gondolom joggal megnyugtatja a közvéleményt, hogy a rendőrség teszi a dolgát és képes arra, amire hivatott: biztonságot és nyugalmat teremteni a polgároknak" - fogalmazott a miniszter, aki telefonon személyesen is gratulált a nyomozás vezetőjének és rajta keresztül kollégáinak. 

Draskovics Tibor szerint nem számíthatunk arra, hogy minden súlyos bűncselekmény esetében ilyen hihetetlen gyorsasággal eredményre lehet jutni. De - mint mondta - az általa is támasztott követelmény a rendőrséggel szemben az, hogy az ilyen eseteknek a lehető leggyorsabban igyekezzenek a nyomára jutni és erről az embereket tájékoztatni. 

Ezt alátámasztandó hozzátette: az emberek joggal várják azt, hogy ne lehessen következmények nélkül - különösen nem súlyos - bűncselekményeket elkövetni. A Csepel-sziget Általános és Szakképző Iskolában szerda este két férfit lőttek le; a csepeli önkormányzat csütörtökön megerősítette azt az előző napi információt, amely szerint Takács József, az intézmény igazgatója és helyettese, Papp László a gyilkosság áldozata.
 

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.