Oroszország

Rágalmazási pert veszített Navalnij és korrupcióellenes alapítványa

88 millió rubel kártérítést kell fizetnie.

2019.10.29 01:30MTI

Rágalmazás címén csaknem 88 millió rubel kártérítésre ítélte egy moszkvai bíróság az orosz Korrupció Elleni Küzdelem Alapítványt (FBK), annak alapítóját, Alekszej Navalnijt és egyik vezető munkatársát, Ljubov Szobolt, amiért azt állították, hogy egy közétkeztetési cég, amelyet egy Kremlhez közeli üzletember tulajdona, silány minőségű étellel látta el a moszkvai iskolákat.

A bírósági ítélet az elmarasztaltak között egyenlő három részre osztotta a befizetendő bírságot, egyúttal elrendelte az üzleti reputációt rontó állításokat tartalmazó videónak az internetről való eltávolítását, valamint a cáfolat közzétételét. Az érintettek jelezték, hogy fellebbezni készülnek az ítélettel szemben. (A rubel jelenleg mintegy 4,6 forintot ér.)

Az FBK a kifogásolt videóban azt állította, hogy a Moszkovszkij Skolnyik (Moszkvai Iskolás) elnevezésű cég, amely szerinte Jevgenyij Prigozsin érdekeltségéhez tartozik, monopolhelyzetet ért el a közfinanszírozású gyermekélelmezés fővárosi piacán, és állateledel minőségű élelmiszerrel látta el a főváros tanintézményeit. A kereset szerint nem felel meg a valóságnak, hogy a Moszkovszkij Skolnyikot Prigozsin Konkord elnevezésű cége birtokolja. A bíróság szerint ez utóbbi állítás nem meríti ki a jó üzleti hírnév megrontásának fogalmát.

A médiában gyakran "Putyin szakácsaként" emlegetett Prigozsin vendéglátóipari vállalkozót sajtójelentések egyebek között külföldi konfliktusokban, így Ukrajnában, Szíriában és a Közép-afrikai köztársaságban bevetett magánhadsereg, valamint a Washington szerint a 2016-os amerikai elnökválasztásba beavatkozó szentpétervári "trollgyár" működtetésével hozzák összefüggésbe.

Prigozsin eredetileg 500 millió rubel kártérítés kiszabását próbálta meg elérni.

Az orosz igazságügyi minisztérium október elején külföldi ügynöknek minősítette a FBK-t arra hivatkozva, hogy megítélése szerint ennek megfelelő funkciókat töltött be, befolyást próbált gyakorolni az államhatalom szerveire, és külföldi támogatásban részesült, amiből egyebek között gyűléseket szervezett.

Az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) augusztus elején indított bűnvádi eljárást az alapítvány ellen egymilliárd rubel értékű pénzmosás címén. Az FBK irodáiban azóta országszerte többször házkutatást tartottak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.