Emberi jogok

Szaharov-díj - Peking szerint az EP egy elítélt bűnözőt tüntet ki

'Az Európai Parlamentnek nem kellene a terrorizmust ösztönöznie.'

2019.10.25 21:30MTI

Az Európai Parlament egy "elítélt bűnözőt" tüntet ki idén a Szaharov-díjjal Ilham Tohti ujgur tudós személyében - közölte Hua Csun-jing kínai külügyi szóvivő pénteki sajtótájékoztatóján.

Hua szerint problematikus, hogy az Európai Parlament egy Kínában "elítélt bűnözőt" díjaz az emberi jogokért tett szolgálatért járó díjjal. Hozzátette: "az Európai Parlamentnek nem kellene a terrorizmust ösztönöznie".

David Sassoli, az Európai Parlament elnöke a Twitteren csütörtökön közzétett bejegyzésében azzal indokolta Tohti díjazását, hogy a férfi "életét a Kínában élő ujgur kisebbség jogainak megerősítésének szentelte". Sassoli továbbá a bebörtönzött ujgur tudós azonnali szabadon engedését követelte Pekingtől.

Tohtit 2014-ben ítélték szakadár tevékenység miatt életfogytig tartó börtönbüntetésre, miután aktivistaként azon igyekezett, hogy felhívja a figyelmet a Kína északnyugati részén található Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területen a kisebbségben élő nemzetiségekkel szemben alkalmazott szigorú hatósági intézkedésekre.

Az Európai Parlament, valamint több nemzetközi jogvédő szervezet szerint a kínai hatóságok az elmúlt két évben több mint 1 millió embert - zömében muszlim vallású ujgurokat és kazahokat - zártak táborokba, ahol politikai átnevelésnek vetették alá őket. Peking tagadja a vádat, és azt állítja, a területen létrehozott központok a kisebbségek szakképzését biztosították, azzal a céllal, hogy az ott lakókat életkörülményeik javításával tántorítsák el a szakadár mozgalmaktól.

Tohtit a múlt hónapban az Európa Tanács a Vaclav Havel Emberi Jogi Díjjal tüntette ki.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.