Izrael iskolát vett tűz alá - szerintük jogosan

Az Iszlám Konferencia háborús bűnökkel vádolja Izraelt

Az Iszlám Konferencia Szervezete szerint nemzetközi bíróság elé kell állítani Izraelt az ENSZ segélyszervezetének gázai iskolája elleni keddi támadása miatt, Izrael azonban azzal vádolja a Hamászt, hogy az iskolásokat élő pajzsként használta.

2009.01.07 18:07MTI

Az Iszlám Konferencia Szervezete (OIC) szerdán azzal vádolta Izraelt, hogy gázai hadműveletével háborús bűnt követ el, és nemzetközi bíróság elé kell állítani az iskola elleni támadás miatt, amelyben kedden 42 palesztin, köztük számos gyermek vesztette életét. Az 57 államot tömörítő OIC közel egy milliárd muzulmánt képvisel, de politikai súlya csekély.

Egy izraeli katonai közlemény elismerte a dzsabalíjai támadást, de azt is állítja, hogy a hadsereg a Hamásznak az iskola felől indított gránáttűzét viszonozta. Egyúttal azzal vádolja a szervezetet, hogy a polgári lakosságot használja védőpajzsul. Titkosszolgálati értesülésre hivatkozva a közlemény név szerint említi a Hámasz két tagját, akik szintén a halottak között voltak.

Az AP amerikai hírügynökség tudósítójának két szemtanú elmondta, hogy az iskola közelében fegyveresek csoportját látta, akik aknagránátokat lőttek az izraeliekre. Az izraeli katonák első válasza célt tévesztett, de három újabb aknagránátjuk az iskolát találta el.

Az izraeliek által említett Hamász-aktivisták a szemtanúk szerint alacsony rangúak voltak. Az ENSZ képviselői a támadás kivizsgálását sürgetik, amelynek arra is fényt kell derítenie, vajon a Hamász-harcosok visszaélnek-e az iskolákkal céljaik elérésére.

Az ENSZ egyik helyi munkatársa, Christopher Gunnes szinte teljesen biztos abban, hogy a keddi támadás idején nem voltak fegyveresek az iskolában. Szerdán Bagdadban Núri al-Máliki iraki miniszterelnök arra szólította fel Jordániát, Mauritániát és Egyiptomot, hogy szakítsák meg diplomáciai kapcsolatukat Izraellel, "amelynek gyilkos kormánya ártatlan polgárokat öl meg".

A Gázai övezet elleni izraeli támadás "szörnyű bűntett"
- fűzte hozzá.

Az iraki kormányfő egyszerre igyekszik szoros kapcsolatokat ápolni Washingtonnal és Teheránnal.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.