Újabb vádak

A legfőbb ügyészségen folytatódik a belga külügyminiszter elleni vizsgálat

Újabb vádak nyomán a legfőbb ügyészségen folytatódik a Didier Reynders belga külügyminiszter, európai uniós biztosjelölt elleni vizsgálat, miután az őt korábban feljelentő férfi halálos fenyegetések miatt is panaszt tett.

2019.10.01 16:50MTI

Nicolas Ullens, a nemzetbiztonság volt munkatársa áprilisban feljelentést tett Reynders ellen pénzmosás és kenőpénzek elfogadása miatt. A sajtóhírek szerint ezen feltételezett bűncselekmények 2009 és 2011 között történtek, egyebek mellett Belgium kongói nagykövetségének építésével kapcsolatban.

A tárcavezető határozottan tagadta a vádakat. A brüsszeli ügyészség pedig múlt pénteken bűncselekmény hiányában ejtette az ügyet, így nem indult nyomozást.

Ullens ezúttal a szövetségi ügyészi hivatalhoz fordult azzal, hogy korábban nem vizsgálták ki megfelelően az általa bemutatott jelentéseket, ő maga pedig halálos fenyegetéseket kapott 2015-ben a titkosszolgálatokat felügyelő hatóság egyik tagjától, miután megpróbálta felhívni a figyelmet az ügyre.

"Azt mondta, hogy történhet valami velem, a feleségemmel vagy a lányaimmal, ha tovább beszélek a témáról. Ez után töltött pisztollyal aludtam három hónapon át" - közölte.

A beadványt átirányították a legfőbb ügyészséghez, a szövetségi szintű vádhatóság ugyanis nem járhat el hivatalban lévő miniszterek ügyében.

Az ügy kirobbanása rosszkor jött Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság megválasztott elnökének, illetve az igazságügyi biztosi posztra jelölt Reyndersnek is, akit szerdán fognak meghallgatni az Európai Parlament illetékes szakbizottságában.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.