Oroszország

Veszélyre figyelmeztetett, most hazaárulással vádolják az orosz tudóst

Őrizetbe vettek Oroszországban hétfőn egy tudóst, aki néhány hónapja arra figyelmeztetett, hogy a szovjet időből származó, nukleáris meghajtású műholdak komoly veszélyt jelentenek az űrhajózásra.

2019.07.15 15:07MTI

Egy moszkvai bíróság házi őrizetbe helyezte Szergej Mescserjakovot tárgyalása szeptember 3-i kezdetéig. A hazaárulás húsz év börtönnel sújtandó bűncselekmény Oroszországban.

Mescserjakov a Roszkoszmosz orosz űrügynökséggel kapcsolatban álló Központi Gépipari Tudományos Kutatóintézet (CNIImas) alkalmazottja volt.

A TASZSZ orosz hírügynökség úgy tudja, hogy korábban már a tudós két munkatársát is őrizetbe vették: Viktor Kudrjavcevet, illetve Roman Kovaljovot, aki elöljáró volt abban a szervezeti egységben, ahol Mescserjakov dolgozott. Kudrjavcevet 2018 júliusában fogták el azzal a váddal, hogy bizalmas információkat osztott meg a belga Karman Hidrodinamikai Intézettel, amellyel az orosz kutatóintézet egyébként együttműködést folytat egy államközi megállapodás keretében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.