Oroszország

Vannak túlélői az orosz tengeralattjáró-balesetnek

Tűz ütött ki a fedélzeten, 14 ember meghalt.

2019.07.03 17:18MTI

A balesetet szenvedett mélytengeri merülőjármű legénysége egy részének sikerült megmenekülnie – jelentette be szerdán Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter a 14 orosz tengerész halálát okozó baleset okait vizsgáló bizottsággal tartott együttes ülésen az északnyugat-oroszországi Szeveromorszkban.

A tárcavezető az ülés megnyitásakor elmondta, hogy az orosz haditengerészeti flotta tudományos-kutatási célokat szolgáló mélytengeri merülőjárműve éppen tervezett kutatást folytatott az ország területi vizein a Barents-tengeren, amikor tűz ütött ki fedélzetén. A legénység 14 tagja meghalt, a többieknek sikerült megmenekülniük.

Bár Sojgu nem szolgált adatokkal a túlélők számára vonatkozóan, az EFE spanyol hírügynökség szerint az említett jármű legfeljebb 25 embert képes befogadni.

A tárcavezető méltatta a legénység hősies hozzáállását, kijelentve, életüket áldozták azért, hogy megmentsenek egy civil szakértőt és a hajót. Mint mondta, az összes áldozatot posztumusz állami kitüntetésben fogják részesíteni. Hozzátette, a minisztérium minden szükséges segítséget megad az áldozatok hozzátartozóinak.

Az orosz védelmi minisztérium kedden számolt be a szerencsétlenségről, amely hétfőn történt. A tárca közleménye szerint a 14 tengerész az égéstermékek okozta mérgezésben vesztette életét.

A jármű jelenleg Szeveromorszk haditengerészeti bázisán van. A történtek kivizsgálása a flottaparancsnokság égisze alatt zajlik.

Az orosz sajtó szerint a balesetben többen megsérültek, ők jelenleg a szeveromorszki bázis kórházában lábadozhatnak. Különböző források szerint a sérülések jellege arra enged következtetni, hogy a járművön robbanás történt a tűz bekövetkezte előtt.

Egyes orosz médiumok azzal vádolták a hatóságokat, hogy el akarják kendőzni a történteket.

"Egyáltalán semmit sem tudni jelenleg – kicsoda, micsoda… Egy dolgot nem értek: miért csak egy nap elteltével adtak ki közleményt a halálos áldozatokról? Miért nem tudjuk a neveiket? Normális dolog ez?" – kérdezte az Eho Moszkvi rádió egyik munkatársa.

Az RBK orosz hírportál egy meg nem nevezett orosz katonai forrásra hivatkozva arról számolt be, hogy egy ASZ-12-es Losarik típusú, nukleáris meghajtású tengeralattjáróról van szó.

A Kreml szóvivője szerint az államtitkokról szóló törvény alapján sem a merülőjármű típusára vonatkozó információt, sem az általa végzett feladatok természetét nem hozzák nyilvánosságra.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.