"Brutális agresszió!"

Képekben a pusztítás - Az izraeli csapatok három részre osztották a Gázai övezetet

Az izraeli szárazföldi csapatok vasárnap, második napja tartó gázai offenzívájuk során három részre osztották a Gázai övezetet, miközben egyelőre nincs foganatja a tűzszünetre szólító külföldi felhívásoknak.

Képekben a pusztítás: Izrael szárazföldön is támadást indított a Gázai övezet ellen képgaléria

2009.01.04 17:25MTI - Fotó: MTI

Az izraeli média vasárnap jelentette, hogy az izraeli erők többek között az egykori zsidó település, Necarim körzetében tartózkodnak, körülbelül három kilométerre Gázavárostól.

A körzetben húzódik a Gázai övezet fő észak-déli közlekedési útvonala, és a hadsereg így akarja korlátozni azoknak a palesztin fegyvereseknek a szabad mozgását, akik rakétákat lőnek ki Izraelre. A szárazföldi csapatok a palesztin terület több szektorában is mélyen előrenyomultak.

Az izraeli harckocsik közeledtére Necarim körzetéből családok tucatjai menekülnek személy- és teherautókon dél felé - közölték szemtanúk. Harckocsik vágtak ketté egy fontos közlekedési útvonalat Dzsabalíja és Beit Lahíja közelében is, a Gázai övezet északi részén.

A két település körzetében voltak a leghevesebb összecsapások az izraeli katonák és a palesztin fegyveresek között, akiknek többsége Hamász-harcos. "A hadművelet gyorsabban halad, mint gondoltuk" - közölte Avi Benjahu tábornok, a hadsereg szóvivője.

Nevük elhallgatását kérő izraeli katonai források szerint az izraeli erők jelenleg a vártnál gyengébb ellenállásba ütköznek, viszont az egyik Hamász-vezető, Musir al-Maszri úgy nyilatkozott, hogy az "ellenségnek nem sikerült elérni céljait, és az ellenállás, a rendelkezésre álló kevés eszközzel, meglepetést okozott neki".

Az izraeliek három - dandár-nagyságú - alakulattal, összesen több ezer katonával nyomultak be a Gázai övezetbe.

Az izraeli hadművelet az övezet északi részére összpontosul, mert a legtöbb rakétát onnan lőtték ki Izrael területére, de délen is legalább egy benyomulás történt - a Hamász ugyanis titkos alagutakon próbál fegyvereket becsempészni Egyiptomból.

Az izraeli csapatok egyelőre nem hatoltak be a nagyobb gázai városokba. A Jediót Ahronót izraeli napilap szerint a hadművelet alapelve az, hogy hatalmas túlerőt kell alkalmazni, s mindent megtenni a saját katonák védelmére - még akkor is, ha ez polgári személyek életébe kerül.

Ehud Barak izraeli védelmi miniszter közölte, hogy olyan széleskörű lesz a Gázai övezet elleni offenzíva, amennyire az szükséges. Barak szerint az ország felkészült minden lehetőségre északi, libanoni határán is.

"Izrael nem a palesztin nép ellen harcol",
és meg fogja akadályozni, hogy humanitárius válság alakuljon ki a Gázai övezetben - jelentette ki vasárnap Ehud Olmert izraeli miniszterelnök.

Palesztin orvosi források szerint 40 palesztin vesztette életét éjfél óta az izraeli szárazföldi hadműveletben. Közben az Izrael elleni palesztin rakétatámadások vasárnap is folytatódtak: 25 rakéta csapódott be a zsidó állam területén, egy izraeli megsérült.

A Hamász foglyul ejtett két izraeli katonát a Gázai övezetben, és túszként kezeli őket - közölte vasárnap a palesztin iszlamista szervezet. Izrael cáfolta a hírt, de elismerte, hogy meghalt egy katonája, és harminc katona megsebesült.

A kilenc napja tartó, az első napokban légicsapásokkal kezdődött izraeli offenzívában csaknem 500 palesztin halt meg, a palesztin rakétatámadások négy izraeli életét oltották ki.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülése eredménytelenül végződött szombaton. Az arab országok álláspontjával összhangban Líbia azt javasolta, hogy a Biztonsági Tanács elnöki nyilatkozatban adjon hangot komoly nyugtalanságának a helyzet kiéleződése miatt, és szólítsa fel azonnali tűzszünetre Izraelt és a palesztinokat.

Az indítvány sorsát azonban megpecsételte az Egyesült Államok elutasítása. A Hamász "viccnek" nevezte a BT-ben történteket.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár a Gázai övezet ellen indított izraeli szárazföldi hadművelet azonnali leállítását követelte, s tűzszüneti felhívások, a humanitárius katasztrófára való figyelmeztetések hangzottak el világszerte vasárnap.

Sok helyütt tüntetések voltak az izraeli hadsereg offenzívája ellen. Az Európai Unió bizottsága felszólította Izraelt, hogy biztosítsa egy "humanitárius folyosón" keresztül a segélyek bejutását az övezetbe.

Tűzszünetre hívta a szembenállókat Jan Peter Balkenende holland miniszterelnök is, de közölte, hogy az izraeli offenzíva elítélése hiábavaló mindaddig, amíg a Hamász folytatja rakétatámadásait Izrael ellen.

Karel Schwarzenberg cseh külügyminiszter vezetésével vasárnap utazik a Közel-Keletre az EU trojkája, a küldöttség felkeresi Kairót, Jeruzsálemet, Rámalláhot és Ammánt.

Az elutazás előtt Schwarzenberg közölte, hogy a gázai helyzet nagyon súlyos, s mindenki tisztában van azzal, hogy a küldöttség nehéz feladatra vállalkozik.

Az EU vezetőihez hasonlóan Moszkva is tűzszünetre szólította a szembenállókat, miközben elítélte az izraeli támadást Egyiptom és Jordánia, az a két ország, amely az arab világban békeszerződést kötött a zsidó állammal.

Peking "mély aggodalmának" adott hangot a harcok, a fegyveres konfliktus eszkalálódása miatt, XVI. Benedek pápa elítélte a gázai harcokat és a párbeszéd elutasítását, amelyek "ismét kimondhatatlan szenvedést okoznak a háború és a gyűlölet áldozatává vált lakosságnak".

Mahmúd Abbász palesztin elnök minden eddiginél élesebb hangon ítélte el az izraeli támadást, "brutális agressziónak" nevezte az offenzívát.

Abbász ismételten hatalommegosztási tárgyalásokat ajánlott a Hamásznak. A múlt héten a Hamász még nem vett tudomást Abbász hasonló tartalmú felhívásáról, vasárnap azonban Mohammed Nazzal, az iszlamista szervezet Damaszkuszban élő magas rangú tisztségviselője közölte, hogy a szervezet kész feltételek nélkül részt venni egy palesztinközi párbeszédben.

Nazzal leszögezte, hogy a párbeszédnek csak egy témája lehet: miként lehet szembeszállni az izraeli agresszióval.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.