Megkezdődött a szárazföldi hadművelet

Izraeli csapatok behatoltak a Gázai övezet területére

Izraeli katonák behatoltak a Gázai övezet területére - közölte szombaton az izraeli hadsereg szóvivője. Hozzátette: a bevonuló alakulatok megszállnak néhány olyan körzetet, ahonnan palesztin fegyveresek rakétákat szoktak kilőni izraeli területre.

2009.01.03 20:02MTI

A szárazföldi hadművelet megkezdődött. A bevonuló alakulatok megszállnak néhány olyan körzetet, ahonnan palesztin fegyveresek rakétákat szoktak kilőni izraeli területre - mondta. Izraeli televíziós csatornák képeket közöltek arról, amint az izraeli katonák bevonulnak a palesztin területre az est leszállta után. Izraeli védelmi tisztségviselők közlése szerint mintegy tízezer katonát vontak össze az utóbbi napokban a Gázai övezet határa mentén.

Izraeli légicsapás ért egy palesztin mecsetet, 13 halott, 60 sebesült

Legalább tizenhat palesztin meghalt, hatvan pedig megsérült szombat este egy izraeli légitámadás következtében a Gázai övezet északi részén fekvő Dzsabalíja menekülttáborában. Egy mecsetet ért csapás; több mint kétszáz hívő tartózkodott a muzulmán szent helyen a légitámadás pillanatában - közölték szemtanúk és orvosi források. Eddig tizenhat holttestet emeltek ki a teljesen romba dőlt mecset omladéka alól.

Az izraeli hadsereg több mecsetet is bombázott a Gázai övezetet uraló iszlamista Hamász szervezet ellen indított, egy hete tartó háborúban arra hivatkozva, hogy a muzulmán imahelyek fegyverek - köztük rakéták - rejtekhelyeiként szolgálnak a Hamász számára. Szemtanúk szerint kevéssel a légicsapás előtt az izraeli tüzérség lőni kezdte a Gázai övezet több körzetét. Megfigyelők szerint a tüzérségi csapások valószínűleg a szárazföldi erők benyomulásának előkészítését célozzák.

Azért is valószínűnek tartják ezt, mert szemtanúk harckocsikat láttak vonulni szombat délután izraeli területen a Gázai övezet határa felé. Ez az első eset a Gázai övezet elleni izraeli offenzíva december 27-i kezdete óta, hogy a zsidó állam hadserege tüzérségi erőket vet be. A halálos áldozatok nagy száma és a súlyos anyagi veszteségek ellenére a Hamász hajthatatlannak mutatkozik az Izrael elleni harcban. Egészségügyi hatóságok szerint legalább 437 ember halt meg eddig, és további 2300 sérült meg a hadműveletekben. Szombaton több mint 25 támadást hajtott végre az izraeli légierő a Gázai övezet ellen.

A Hamász katonai erőinek egy magas rangú parancsnoka is meghalt az egyik légicsapás következtében. Abu Zakaria al-Dzsamál, a Hamász fegyveres szárnyának, az Ezzedin al-Kasszám Brigádoknak egyik zászlóalját vezette, és helyettese volt a Hamász-erők főparancsnokának, Ahmed Dzsabarinak. Palesztin fegyveresek hat rakétát lőttek ki Izrael területére. Két izraeli megsérült, egy lakóházban tűz ütött ki egy Grad-rakéta becsapódása nyomán az övezet határától negyven kilométernyire északra fekvő Asdod városában.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.