Durva

Tömeg a Mount Everesten: hárman meghaltak

Túl sokan kezdték el a csúcsot támadni egyszerre.

2019.05.24 10:19ma.hu
hirdetés

Hárman meghaltak a Mount Everesten feltorlódott tömegben csütörtökön. Az újra feléledt szél mellett az is veszélyezteti az expedíciókat, hogy túlságosan sokan kezdték el a csúcsot támadni egyszerre.

Idén eddig kevés olyan napot regisztráltak, mely alkalmas a csúcstámadásra, ezzel szemben rekordszámú engedélyt adtak ki. A 381 hegymászói engedély mellé legalább egy, de sokszor két serpát is számolni kell, tehát nagyjából nyolcszáz emberrel kellett kalkulálni. Szakértők szerint ez a szám irreálisan nagy, és veszélyes is, főleg akkor, ha elől lassan haladnak. A mászás és leereszkedés összesen akár 20 órán keresztül is tarthat. Szakértők szerint ez ilyen körülmények között nagyon veszélyes.

A csütörtöki balesetekkel 15-re nőtt az idén tavasszal bekövetkezett halálesetek száma a 8000 méter feletti csúcson.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Belépés és regisztráció hirdetés
hirdetés
hirdetés
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.