USA-Észak-Korea

Phenjan kétmillió dolláros számlát nyújtott be Washingtonnak Otto Warmbier 'ápolásáért'

Phenjan kétmillió dolláros számlát nyújtott be Washingtonnak a kómába esett, azóta elhunyt amerikai diák, Otto Warmbier 'ápolásáért' 2017-ben.

2019.04.25 19:10ma.hu

A The Washington Post értesülései szerint a számlát még azelőtt nyújtották be az észak-koreai külügyminisztérium tisztségviselői, hogy az amerikai diákot hazaszállították az Egyesült Államokba, ahol néhány nappal később el is hunyt.

Ezt az információt eddig sem az Egyesült Államok, sem Észak-Korea tisztségviselői nem hozták nyilvánosságra, és forrásait a The Washington Post sem tárta fel.

A lap - határozottan neve elhallgatását kérő - két informátora arról számolt be, hogy a Warmbier hazaszállítására Phenjanba küldött különmegbízott Donald Trump elnök jóváhagyásával megállapodást írt alá az orvosi számlák kifizetéséről, és a számlát tovább küldték a pénzügyminisztériumba, és az kifizetetlenül ott is maradt. Mindazonáltal nem tudni, hogy az amerikai kormányzat a későbbiekben átutalta-e az összeget, vagy hogy ez a kérdés egyáltalán szóba került-e Donald Trump és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető eddigi két csúcstalálkozóján.

A Fehér Ház nem kívánta kommentálni a lap értesüléseit. "Nem fűzünk megjegyzést túszokról szóló tárgyalásokhoz, ezek ezért voltak eddig sikeresek a jelenlegi kormányzat idején" - írta a The Washington Postnak küldött e-mailjében Sarah Huckabee Sanders, a Fehér Ház szóvivője.

Otto Warmbier ohiói diák - a virginiai műegyetem hallgatója - osztálykiránduláson vett részt Észak-Koreában 2016-ban, amikor letartóztatták, mert január elsején a szálloda faláról leemelt és eltett magának egy propagandaanyagot. 2016 márciusában egy phenjani bíróságon "államellenes ellenséges cselekedetért" 15 évi kényszermunkára ítélték.

Az ítélethirdetés után a fiatalember eddig ismeretlen okból kómába esett. Ebben az állapotban 15 hónapon keresztül őrizték, és erről az Egyesült Államok tisztségviselőit sem értesítették. Erre akkor derült fény, amikor 2017 júniusában - hosszas diplomáciai egyeztetések után - az amerikai külügyminisztérium tisztségviselője egy orvos társaságában megérkezett az észak-koreai fővárosba, és elvitték őket abba a kórházba, ahol külföldieket kezelnek.

Otto Warmbiert hazaszállították, ahol néhány napon belül elhunyt. Az orvosi vélemény szerint agykárosodásai voltak.

Donald Trump elnököt az idén februárban Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel tartott csúcstalálkozóján Vietnamban megkérdezték az újságírók a Warmbier-esetről, mire az elnök azt válaszolta: szerinte Kim Dzsong Un nem tudott az amerikai diák ügyéről.

"Ő azt mondta nekem, hogy nem tudott róla, én pedig elhiszem ezt neki" - fogalmazott Trump Hanoiban.

A CNN hírtelevízió megkereste az ügyben akkoriban szerepet vállalt amerikai külügyi tisztségviselőt, Joseph Yunt, aki 2018-ban nyugállományba vonult. Yun a diplomáciai tárgyalások kényes voltára utalva nem erősítette meg, de nem is cáfolta a történteket. "Diplomáciai tárgyalásokról van szó, amelyekről nem nyilatkozom" - fogalmazott a volt külügyi tisztviselő.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.