Tűzvész

A legmegrendítőbb fotók a tűzvész mardosta Notre-Dame-ról

"Tartsátok magasra a szent keresztet, hogy a lángokon át is láthassam" - Szent Johanna.

2019.04.17 12:32ma.hu


"Tartsátok magasra a szent keresztet, hogy a lángokon át is láthassam" - Szent Johanna

Fontos keresztény szimbólum, vallási- és kulturális jelkép a Notre-Dame - mondta az újlipótvárosi Árpád-házi Szent Margit plébánia igazgatója az M1 aktuális csatornán szerdán.

Monostori László felidézte, hogy a hétfő esti tűzben részben leégett székesegyház alapkövét III. Sándor pápa tette le 1163-ban, de az épületet csak 150 évvel később fejezték be.

Mint elmondta, az épület monumentalitása megmutatja, hogy a középkorban mennyire fontos volt a népnek, hogy Isten dicsőségére emeljenek épületeket. A gótikus templomok csúcsos szerkezetének célja, hogy fölfelé, Isten felé nézzenek a hívők, ezért ilyen magas Párizs legismertebb gótikus temploma, a Notre-Dame is - magyarázta az esperes.

Az egyháztörténet szempontjából számos fontos esemény zajlott a Notre-Dame-ban, többek között itt avatták szentté Jeanne d'Arc-ot is - emelte ki Monostori László.

A műsorban elhangzott, hogy szakértők szerint a tűzesetben keletkezett károk felbecsülhetetlenek és a székesegyház újjáépítése évtizedekig is eltarthat.


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.