Tűzvész

Tizenöt percen múlt a Notre-Dame totális megsemmisülése - videó

Csak a tűzoltóknak köszönhető, hogy unokáink is láthatják majd a Notre Dame-ot.

2019.04.17 10:23ma.hu

Fél óra, és már nincs mit megmentenie a tűzoltóknak a tűzvész martalékává vált Notre Dame-ból. A tűzvész legalább arra jó volt, hogy bár korábban elveszettnek nyilvánították, kedden a romok között végül megtalálták a párizsi székesegyház ledőlt huszártornyának kakasformájú ereklyetartóját.

Kedd este, egy nappal azután, hogy kis híján hatalmas lángok emésztették fel Párizs egyik legfőbb szimbólumát a Notre Dame-ot, a Cité-szigeten nem maradt más csak megfeketedett falak és hamu mindenfelé. A templom, melyet annyian ismernek Victor Hugo híres művéből és amely túlélte a francia történelem legvéresebb évszázadait, mintegy 900 év után az emberi gondatlanság martalékává vált.

"A hatóságok már egyértelművé tették: nincsen okunk mást feltételezni, minthogy egy baleset okozta a tüzet. Ettől függetlenül 50 nyomozó dolgozik az ügyön, hogy megtudjuk a teljes igazságot" - magyarázta a francia belügyminiszter Christophe Castaner az EuroNews riportjában.

Bár a katedrális tetőszerkezete teljesen leégett, a világhírű ikertornyok, a 8000 sípból álló orgona és a kincstárban található felbecsülhetetlen értékű műtárgyak épségben maradtak. És ez csak a tűzoltók 12 órán át tartó munkájának köszönhető.

"Amikor kiértünk a tűz már rendkívül hevesen égett. A párizsi tűzoltóság munkáját vezető Jean-Claude Gallet parancsnok, az úgynevezett elkülönítéses oltási technika mellett döntött, így az épület egyik részét sajnos hagynunk kellett leégni, hogy az alapszerkezetet a tornyokkal és a harangokkal megóvjuk. Így újjá lehet majd építeni mindent" - magyarázta Alexandre Jouassard kapitány.

"Egészen ellentétes érzések tombolnak bennem. Egyrészt szomorú vagyok, mint mindenki más, hiszen ez nem csak Párizs, vagy Franciaország, de az egész világ kincse volt. Másrészt viszont meg vagyok döbbenve, hogy milyen jó állapotban sikerült megmenteni. Köszönöm a tűzoltóknak, hogy ilyen emberfeletti munkát végeztek" - üzente az Egyesült Államok párizsi nagykövete, Jamie D. McCourt.

A templomot már 150 éve nem újították fel és valószínűleg pont a restaurálás hiánya okozta a tragédiát. Most azonban úgy néz ki, hogy a közadakozásnak hála néhány éven belül helyre állhat a Mi Asszonyunk főszékesegyház régi pompája.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.