Kínos

Álhírnek hitte a notre-dame-i tűzvészt a YouTube

Nagyot hibázott a videómegosztó.

2019.04.16 10:23ma.hu

Kigyulladt és órákon keresztül lángolt a párizsi Notre-Dame-székesegyház hétfő este, a nagyhét első napján. Az épület huszártornya összeomlott, a teljes tetőszerkezet odaveszett.

A katasztrófát többen is élőben közvetítették a YouTube-on, a videómegosztó viszont a 2001. szeptember 11-i terrortámadásokra hivatkozó linkeket pakolt a párizsi képsorok alá magyarázatként, és az egészet álhírnek minősítette.

A YouTube azóta elnézést kért, és saját, álhírek elleni algoritmusát tette felelőssé az eset kapcsán. Az oldalt évek óta érték kritikák, amiért gyakorlatilag ellenőrzés nélkül terjedhettek rajta az álhírek, konspirációs elméletek. A kritikákra válaszul mutatták be azt az automatizmust, ami elvileg kiszűri az álhíreket és megbízható oldalakat ajánl az adott téma iránt érdeklődőknek.

Így lett a notre-dame-i katasztrófa képsorai alá belinkelve az Encyclopedia Britannica oldala a 2001. szeptember 11-i terrortámadásokról.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.