Tragikus

Megmenekült a teljes pusztulástól a Notre-Dame, de a kár óriási

A csodálatos épület huszártornya összeomlott, a teljes tetőszerkezet odaveszett.

2019.04.16 07:17ma.hu

Kigyulladt és órákon keresztül lángolt a párizsi Notre-Dame-székesegyház hétfő este, a nagyhét első napján. Az épület huszártornya összeomlott, a teljes tetőszerkezet odaveszett.

A lángokat csak több órás erőfeszítéssel tudták megfékezni kedd hajnalra.

A tűzoltóság tájékoztatása szerint sikerült megmenteni a 850 éves gótikus épület kőből készült szerkezetét és tornyait a teljes pusztulástól.

A Notre Dame székesegyház szóvivője elmondta, hogy a kegytárgyak egyelőre biztonságban vannak a sekrestyében lévő Kincstárban. Az ANSA olasz hírügynökség szerint a megmenekült relikviák között van Szent Lajos király tunikája és Krisztus töviskoronája is, amelyet a hagyomány szerint Szent (IX.) Lajos gyűjtött be a Szentföldről.

Hivatalosan még nem tudni, miként keletkezett a tűz, az első hírek szerint a restaurálási munkálatokhoz felállított álványzat gyulladt ki a tetőszerkezet közelében. A rendőrség balesetként kezeli az ügyet. Az ügyészség vizsgálatot indított.

Egy tűzoltó megsérült oltás közben, ő az egyetlen sérült.

Emmanuel Macron francia köztársasági elnök röviddel éjfél előtt újságíróknak azt mondta, újjáépítik a Notre Dame-ot. Hangsúlyozta, hogy a tűzoltók bátorságának köszönhetően a székesegyház homlokzata és két fő tornya nem dőlt le.

"A Notre Dame a történelmünk, az irodalmunk, a szellemünk része, nagy eseményeink, járványaink, háborúink, felszabadulásaink színhelye, életünk epicentruma" - fogalmazott a szemmel láthatóan megilletődött elnök a még lángoló épület előtt.

Már kedden adománygyűjtést szerveznek az újjáépítéshez, melyhez a világ tehetségeinek segítségét is kérte a francia elnök.

Az egyik leggazdagabb francia család, a Pinault máris százmillió eurót (30 milliárd, vagyis 30 ezer millió forintot) ajánlott fel a helyreállításra. A család számos divatmárka tulajdonosa, de érdekelt a médiában, a borászatban is, valamint egyebek között a Christie´s aukciós ház tulajdonosa.

Több nemzetközi szervezet és ország vezető tisztségviselői, egyházi méltóságok együttérzésükről biztosították a franciákat

Kapcsolódó írások:

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.