Az EU, az ENSZ és Oroszország elitéli a csapást

Izraeli csapás a Gázai övezetre: számtalan halott

Az erőszak azonnali beszüntetésére szólított föl szombaton az EU, az ENSZ és Oroszország azután, hogy Izrael a területe elleni palesztin rakétatámadásokra válaszul csapást mért a Gázai övezetre, kioltva mintegy 155 palesztin életét. Az arab világ elítélte az izraeli akciót.

2008.12.27 17:10MTI

Az EU soros elnöki tisztét betöltő Franciaország elnöke, Nicolas Sarkozy felszólította a feleket, hogy azonnal vessenek véget az erőszaknak: a palesztinok szüntessék be az Izrael elleni rakétatámadásokat, Izrael pedig a Gázai övezet lövését. 

A huszonhetek nevében sajnálkozásának adott hangot a polgári áldozatok "nagyon nagy" száma miatt, s egyúttal amiatt, hogy eszkalálódik az erőszak a Gázai övezetben. Szintén aggodalmának adott hangot, egyszersmind azonnali tűzszünetet sürgetett, s maximális visszafogottságra intette a szemben álló feleket Javier Solana, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője. 

A civilek életének megkímélésére szólította föl Izraelt, ugyanakkor nem követelte a Hamász rakétatámadásait megtorló izraeli akciók felfüggesztését az Egyesült Államok. Az erőszak megszűnéséhez a Hamásznak le kell állítania az Izrael elleni rakétatámadásokat - közölte a Fehér Ház. Mély nyugtalanságának adott hangot a Gázai övezetet sújtó izraeli csapás palesztin civil áldozatairól érkező hírek miatt a brit külügyminisztérium.
 
London maximális visszafogottságra intette a zsidó államot, egyúttal felszólította a gázai milicistákat, hogy azonnal szüntessék be az Izrael elleni rakétatámadásokat. A Gázai övezet elleni, a palesztin népnek már eddig is sok szenvedést okozó "kiterjedt (izraeli) akció" azonnali befejezésére, ugyanakkor az Izrael elleni palesztin rakétatámadások beszüntetésére szólított föl az orosz külügyminisztérium. "Oroszország folytatja erőfeszítéseit, hogy véget érjen az erőszak spirálja, ez ugyanis elengedhetetlen feltétele a (közel-keleti béke)tárgyalások útjában álló nehézségek felszámolásának" - áll a tárca közleményében. Szerte az arab világban megdöbbenést váltott ki a Gázai övezet elleni izraeli támadás. 

Egyiptom elítélte a csapást, Izraelt téve felelőssé a halálos áldozatok és a sebesültek miatt. A jordán fővárosban néhány száz tüntető gyűlt össze az ENSZ ottani központi épülete előtt, Hamász-zászlókat lengettek, és elítélték az izraeli csapást. II. Abdalláh jordán király "minden katonai akció" haladéktalan beszüntetésére hívott föl. A támadásnak az uralkodó közleménye szerint ártatlanok, köztük nők és gyerekek is áldozatul estek. "Az erőszak nyomán csak eszkalálódik a válság, nem hoz biztonságot Izraelnek" - mutatott rá a jordán király. 

Libanonban nagyszabású tiltakozó akciókat hirdettek szombatra; megmozdulások lesznek a főváros déli, többségében síiták lakta kerületeiben és az ország déli részén működő palesztin menekülttáborokban. Maroknyi palesztin tiltakozott Szíriában a főváros, Damaszkusz melletti al-Jarmúk palesztin menekülttáborban is. Az Arab Liga főtitkára bejelentette, hogy vasárnap Kairóban rendkívüli ülést tartanak a szervezet tagállamainak külügyminiszterei. Amr Músza emellett kérte Líbiát, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsának nem állandó tagjaként kezdeményezze az ENSZ BT rendkívüli ülésének összehívását. 

A Muzulmán Testvériség, a legerősebb egyiptomi ellenzéki szervezet "a történelemben példa nélkül álló bűntettnek" nevezte a szombati izraeli akciót. - Az egész világ csak néz, és nem csinál semmit - jelentette ki a csoport vezetője, "a cionisták szövetségesének" nevezve az arab országok vezetőit, az Európai Uniót és a világszervezetet.

Közelít a kétszázhoz a gázai légicsapás halálos áldozatainak száma

Százkilencvenöt halálos áldozata van a Gázai övezet ellen szombaton végrehajtott izraeli légicsapásnak - közölték palesztin kórházi forrásból.

Livni: A katonai az egyetlen lehetséges opció Izrael számára

Védelmébe vette az izraeli külügyminiszter szombaton az izraeli haderő Gázai övezeti célpontok elleni összehangolt csapását, mondván, Izrael szempontjából a katonai megoldás az egyedüli lehetséges opció a Hamásszal szemben. 

"Egészen mostanáig visszafogottságot tanúsítottunk. Jelenleg nincs más megoldás a katonai műveleten kívül" - jelentette ki Cipi Livni újságírók előtt. 

- Meg kell védenünk az izraeli civileket, úgy, hogy katonai csapást mérünk a gázai övezeti terrorista infrastruktúrára - mondta a politikus, a mérsékelt jobboldali Kadima párt vezetője, megemlítve, hogy csak az elmúlt két napban vagy száz palesztin rakéta és aknagránát hullott izraeli településekre. 

Azzal vádolta a Hamász iszlamista palesztin mozgalmat, hogy "cinikusan" kihasználja a Földközi-tenger menti keskeny földsávon élő civil lakosságot, propagandacélokra használja őket. "Ha civileket ért találat, azért a Hamász a felelős" - jelentette ki. Az izraeli légierő összehangolt csapássorozatot mért szombaton az iszlamista Hamász mozgalom által ellenőrzött Gázai övezetre; a szervezet rakétatámadásait megtorló légitámadásokban legalább 155 palesztin vesztette életét, a sebesültek száma elérheti a 300-at. A palesztinok válaszul tucatnyi rakétát lőttek ki Dél-Izraelre; a támadásban életét vesztette egy izraeli nő, négyen megsebesültek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.