Sarkozy-t fel akarták robbantani Brüsszelben?

Fokozott terrorkészültség Párizsban

Michele Alliot-Marie francia belügyminiszter szerdán bejelentette: az ünnepek idejére fokozott terrorkészültséget rendelt el az ország nagyobb városaiban. A múlt heti EU klíma csúcson majdnem terrot cselekmény történt: Sarkozy ellen merényletet terveztek.

2008.12.18 13:15MTI, ma.hu

Miután egy magát Afgán Forradalmi Frontnak nevező rejtélyes szervezet, amely a hatóságok előtt teljesen ismeretlen, kedden a francia hírügynökségnek eljutatott levelében azt írta, hogy bombákat helyezett el Párizsnak az egyik legforgalmasabb bevásárló negyedében, a Printemps-Haussmann nagyáruház egyik harmadik emeleti mosdójában, a nagy erőkkel kivonuló rendőrség öt olyan dinamitrudat talált a helyszínen, egy vécétartályban, amelyek nem voltak ellátva gyújtószerkezettel. A szervezet levelében azt követelte, hogy a francia csapatok 2009. február előtt vonuljanak ki Afganisztánból: 

"Juttassák el ezt az üzenetet a köztársasági elnöknek azért, hogy országunkból visszavonja csapatait 2009. február előtt, egyébként akcióba lépünk a nagy kapitalista áruházaitokban". A "forradalmi" szó a csoport nevében, a "kapitalista" a nagyáruházak jelzőjeként, valamint az, hogy nincs utalás az iszlámra és a szent háborúra, mindezek olyan jelek, amelyek miatt nem az iszlám szál az elsődleges - mondta a védelmi miniszter az RTL kereskedelmi rádióban.

Szakértők szerint - akiket meglepett az üzenet módja és tartalma - a levél feladói valójában nem robbantani akartak, hanem inkább felhívni magukra a figyelmet. "Nehéz megállapítani, hogy egy őrült akciójáról van szó, vagy valós célokkal egy tényleg létező csoport áll a háttérben" - hangsúlyozta Jean-Pierre Pochon korábbi titkosszolgálati vezető. Más elemzők arra hívták fel a figyelmet, hogy a szélsőséges iszlám szervezetek nem szoktak figyelmeztető leveleket írni a támadások előtt, hanem utólag vállalják magukra a merényletek elkövetését. A védelmi miniszter szerint ugyanakkor óvatosnak és eltökéltnek kell maradni, s a terrorfenyegetettség nem csak Franciaországot érinti, hanem valamennyi nyugati nagyhatalmat. 

Az év végi ünnepek idejére Franciaországban eleve fokozott terrorkészültséget rendeltek el, az átlagosnál 1500-zal több rendőr mozgósításával. Ezt erősítette meg a belügyminiszter további 700 fővel, akik elsősorban a nagyobb üzletek, a repülőterek, a pályaudvarok, metró-megállók környékén teljesítenek szolgálatot. Párizs mellett Lille-ben, Marseille-ben és Lyonban is fokozott a készültség - közölte Michele Alliot-Marie.

Sarkozy lett volna a célpont

Múlt hét csütörtökön Brüsszelben tizennégy terroristát őrizetbe vettek, később kiderült: néhány óra múlva robbantottak volna az EP Parlament közelében. A cáélpont Nicolas Sarkozy lett volna, noha áldozatul eshetett volna több ország politikai vezetője is. A merénylők között a terrorszervezet egyik nagyágyúja is, most elfogták. A francia államfő ellen Malika el-Arúd tervezte az öngyilkos akciót, egyébként a nő az egyik WTC támadás merénylőjének az özvegye.

 

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.