Malika el-Arúd is a tizennégy személy között van

CNN: az al-Kaida "élő legendája" a Brüsszelben elfogottak között

A belga rendőrség által az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat "élő legendájának" tartott Malika el-Arúd is azon tizennégy személy között van, akit terrortervek gyanúja miatt őrizetbe vettek Belgiumban - értesült a CNN.

2008.12.12 09:00MTI

Az amerikai hírtelevízió honlapján közölt, belga rendőrségi forrásra hivatkozó beszámoló szerint a nő annak a férfinak az özvegye, aki 2001-ben egy társával együtt öngyilkos merényletben végzett Ahmed Sah Maszúddal, az afgánok nemzeti hősként tisztelt tálibellenes katonai parancsnokával. 

A merényletet Oszama bin Laden al-Kaida-vezér utasítására, két nappal a szeptember 11-i egyesült államokbeli terrortámadások előtt követték el. Malika el-Arúd a hatóságok feltételezése szerint tagokat toborzott a terrorista hálózat számára, nem pedig annak harcosaként tevékenykedett - tudatta a CNN a közép-európai idő szerint péntekre virradóra ismertetett beszámolóban. A nő két évvel ezelőtt az amerikai hírtévének adott interjúban arról beszélt, hogy néhai férjével együtt mennyire szerették Oszama bin Ladent. 

Arra is kitért, hogy szerinte az iszlám hit betetőzését jelenti vértanú özvegyének lenni, amely a nő számára "rendkívüli" érzés. Malika el-Arúd, aki belgiumi lakos, már tavaly karácsony előtt is, egy rövid időre felkeltette belga terrorelhárítók figyelmét. Akkor 13 társával együtt vették őrizetbe, azzal a gyanúval, hogy egy Belgiumban bebörtönzött terrorista kiszabadítására készülődnek. Miután a gyanút a hatóságok semmivel nem tudták alátámasztani, kénytelenek voltak szabadon engedni Malika el-Arúdot és társait. 

Az őrizetbe vételkor megfújt országos terrorriadó azonban újévig kitartott: addig ugyanis érvényben tartották a rendkívüli biztonsági intézkedéseket. Malika el-Arúdot egyébként 2003-ban egy brüsszeli bíróság felmentette a Maszúd-gyilkosság ügyében. Tavaly júniusban azonban Svájcban elítélték a nőt - igaz, hogy három évre felfüggesztve kapott mindössze fél év büntetést -, mert új férjével együtt támogatott egy olyan bűnszervezetet, amely al-Kaida-közleményeket, valamint "kivégzésekről" szóló videofelvételeket terjesztett az interneten. 

A belga rendőrség most 14 személyt vett őrizetbe, és a hatóságok szerint nem kizárt, hogy legalább egyikük merényletet tervezett az európai uniós tagországok állam- és kormányfőinek csütörtök-pénteki találkozója idején. Johan Delmulle főügyész csütörtökön közölte: egyikükről szinte bizonyosan tudni lehet, hogy öngyilkos merényletre készült. 

A támadás helyszíne a rendőrség gyanúja szerint inkább egy ázsiai ország - Afganisztán vagy Pakisztán - lehetett volna, de némi kockázata egy Európában, azon belül a belga fővárosban elkövetendő támadásnak is volt. A CNN-nek nyilatkozó forrás szerint az őrizetbe vettek valamennyien marokkói származásúak, és többségük belga útlevéllel rendelkezett.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.