Durva

Több százan kerültek kórházba rovarirtós víz miatt Kambodzsában

A közeli farmokon használt rovarirtót tartalmazó esővíz kerülhetett a folyamba.

2018.05.07 17:53MTI

Legalább 214 ember került kórházba a középkelet-kambodzsai Kratyeh két településéről, miután ürülékkel vagy rovarirtóval fertőzött vizet fogyasztottak - közölte hétfőn egy helyi egészségügyi tisztségviselő. Ugyanebben a térségben 14 ember halálát okozta alkoholmérgezés.

Li Szovánn egészségügyi szóvivő elmondta: a fertőzött ivóvíztől megbetegedett páciensek tüneteihez hasonlókat mutató 14 ember halálát metil-alkoholt tartalmazó, házi készítésű rizsbor okozta.

Az első megbetegedésekről a múlt kedden érkeztek jelentések. A betegeket légzési problémák, szédülés, hányás és mellkasi fájdalmak tüneteivel szállították kórházba – mondta Csang Szivutha, a Kratyeh tartománybeli egészségügyi osztály vezetője. A hatóságok feltételezése szerint a közeli farmokon használt rovarirtót tartalmazó esővíz kerülhetett abba a folyamba, amelyből e települések lakói gyűjtöttek vizet, amely ivóvízként vagy főzéshez használtak – tette hozzá.

Az egészségügyi tárca hétfői közleménye szerint mintákat vettek a borból és a vízből, a térségbe pedig szakértők érkeztek az Egészségügyi Világszervezettől. A házi készítésű rizsbor árusítását betiltották, a helyieket pedig utasították arra, hogy ne merjenek vizet a fertőzöttnek vélt vízből.

Kambodzsában nem ritkák a mérgezett élelmiszerrel vagy ivóvízzel kapcsolatos megbetegedések, szakértők szerint ennek oka az, hogy ritkán tartanak egészségügyi ellenőrzéseket, a biztonsági szabályozás sem elég szigorú.

Kambodzsa vidéki részén a rizsbort jellemzően házilagos módon szokták előállítani, és előszeretettel fogyasztják a különböző ünnepségeken vagy temetéseken. Bizonyos esetekben további alkoholt adnak hozzá, hogy növeljék az erősségét, ha azonban nem megfelelően desztillált, akkor tartalmazhat metil-alkoholt, amelynek fogyasztása még kis mennyiségben is vaksághoz vagy halálhoz vezethet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.