Kambodzsa

Két évet kapott, mert megdobta a miniszterelnököt ábrázoló plakátot

Két év börtönre ítélték "diszkriminációra uszítás" miatt azt a kambodzsai nőt, aki cipővel dobta meg a miniszterelnök, Hun Sen képét egy óriásplakáton.

2018.03.23 11:34MTI

Szom Szokha maga posztolta tavaly tavasszal a közösségi médiában azt a videót, melyen egy szandált vág a miniszterelnököt ábrázoló plakáthoz.

A nő ellen diszkriminációra uszítás és hivatalos személy megsértése miatt emeltek vádat, ám ő Thaiföldre menekült, ahol az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága menedéket adott neki. Ennek ellenére vízuma lejártakor a thaiföldi hatóságok őrizetbe vették és hazatoloncolták.

A nőt januárban távollétében már elítélték, a mostani ítélet azt erősítette meg. A börtönbüntetésen kívül a nőnek 5 millió riel (300 ezer forint) pénzbüntetést is kell fizetnie. Miután visszatért az országba, a Kampong Speu tartományi bíróságán tárgyalták újra az ügyét, a csütörtöki döntés értelmében az ítélet változatlan.

A Phnom Penh Post című helyi újság értesülése szerint a vádlott enyhébb büntetés reményében bocsánatot kért a tárgyaláson, de ez nem hatotta meg az ítészeket.

Emberi jogi szervezetek mind a kambodzsai, mind a thai hatóságokat bírálták az ügyben, mert szerintük az eljárás iskolapéldája a menekültjogok aláásásának és az ellenzéki hangok elhallgattatásának.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.