Légicsapások várhatók

Várható légicsapások miatt adott ki figyelmeztetést az Eurocontrol

Óvatosságra intette a Földközi-tenger keleti térségében járatokat közlekedtető légitársaságokat kedden az európai légiforgalmi irányítást összehangoló Eurocontrol, tekintettel arra, hogy a következő 72 órában légicsapásokat indíthatnak a térségből Szíria területe ellen.

2018.04.11 09:28MTI

A brüsszeli központú szervezet szerint a támadók levegő-föld rakétákat és robotrepülőgépeket vethetnek be a megjelölt időszakban, és előfordulhat a rádiónavigációs rendszerek működésének zavarása, időről időre.

Az Eurocontrol közléséről beszámoló Reuters hírügynökség emlékeztet rá, hogy Donald Trump amerikai elnök és nyugati szövetségesei katonai megtorló csapás lehetőségét mérlegelik, Bassár el-Aszad szíriai elnök rezsime ellen, megtorlásként a kelet-gútai Dúma városában szombaton elkövetett, feltételezett vegyifegyver-támadásért, amely több tucat halálos áldozatot követelt.

Donald Trump amerikai elnök hétfőn gyalázatosnak nevezte a dúmai támadást, gyors és erélyes válaszcsapást ígérve arra az esetre, ha bebizonyosodna, hogy a támadásért Szíriát terheli a felelősség. Kedden a szíriai helyzetre hivatkozva lemondta részvételét az amerikai földrész államainak perui csúcsértekezletén, és kilátásba helyezte "néhány fontos döntés 24-48 órán belül meghozatalát". Emmanuel Macron francia államfő is egyértelművé tette, hogy országa részt kíván venni a szíriai vegyifegyver-támadások megtorlásában, és az erről folytatott egyeztetésekbe Theresa May brit miniszterelnök is bekapcsolódott.

A nyugati hatalmak a Szíriai polgárháborúban az Aszad-rezsim oldalán harcoló Oroszországot is felelőssé tették, amiért nem tett semmit az ismétlődő vegyi támadások leállításáért. Oroszország viszont hírhamisításnak nevezi a dúmai támadásról szóló vádakat, és óva int attól a súlyos feszültségtől, amelyet Szíriában lévő katonáinak veszélyeztetése okozna.

Az Eurocontrol weboldalán megjelent légiforgalmi figyelmeztetés nem nevezi meg, hogy mely országtól eredne a potenciális rakétafenyegetés.

"Tekintettel arra, hogy Szíria területe ellen a következő 72 órában légicsapásokat indíthatnak levegő-föld rakétákkal és/vagy robotrepülőgépekkel, valamint a rádiónavigációs berendezések időről időre előforduló megzavarásának lehetőségére, a repülési útvonalakat kellő gondossággal szükséges megtervezni a kelet-földközi-tengeri/Nicosia FIR térségben" - áll az Eurocontrol figyelmeztetésében.

Több ország, köztük az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország és Németország légiforgalmi hatóságai már korábban figyelmeztetést adtak ki a járataikkal Szíria légterét átszelő légitársaságok számára, az Eurocontrol mostani közleménye ugyanakkor egy, a Damaszkusz által ellenőrzött légtéren kívül eső, szélesebb térségre vonatkozik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.