Illegális bevándorlás

Újabb német városban függesztik fel a menedékkérők befogadását

Újabb német városban függesztik fel a menedékkérők befogadását, ezúttal a szászországi Freibergben.

2018.02.02 14:56MTI
hirdetés

A Deutschlandfunk országos közszolgálati rádió pénteki jelentése szerint az önkormányzati képviselő-testület nagy többséggel elfogadott egy indítványt, amellyel a város engedélyt kér a tartomány vezetésétől, hogy 2021 végéig felfüggeszthessék a menedékkérők befogadását.

Az indítványban arra hivatkoznak, hogy egyenlőtlen a járásban elhelyezett menedékkérők eloszlása, 70 százalékuk - nagyjából kétezer ember - Freibergben lakik, ami túlfeszíti a 41 ezer lakosú város integrációs képességét.

Az MDR regionális közszolgálati médiatársaság beszámolója szerint Sven Krüger polgármester hangsúlyozta, hogy Freiberg továbbra is toleráns és a világra nyitott város marad, de a társadalmi munkában dolgozó civil egyesületekkel együttműködve sem bírják a terheket, így a már a városban élő menedékkérők beilleszkedése is veszélybe kerülhet.

A túlterheltséget jelzi, hogy az óvodákban több mint 200 férfőhely hiányzik, és több óvodában 25 és 40 százalék között van a menekültügyi rendszer keretében ellátott gyermekek aránya.

Az indítványban rámutattak, hogy Freiberg az alsó-szászországi Salzgitter, Delmenhorst és Wilhelmshaven, illetve a brandenburgi Cottbus példáját követi. A három alsó-szászországi településen még tavaly függesztették fel a menedékkérők befogadását az ellátórendszerek túlterheltsége miatt, Cottbusban pedig januárban, miután több incidens és erőszakos bűncselekmény nyomán felerősödött a feszültség a helyiek és a menedékkérők között.

A csaknem 83 milliós Németországba a nemzetközi migrációs válság elmélyülése, 2015 óta nagyjából 1,4 millió menedékkérő érkezett. A közös terheket a tartományok között elosztó rendszer alapján Szászországnak a menedékkérők mintegy 5 százalékát kell befogadnia, míg a Brandenburgra 3 százalék, Alsó-Szászországra 10 százalék jut.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.