Illegális bevándorlás

Csaknem felével csökkent a menedékkérők száma az Európai Unióban

A friss adatok szerint tavaly 706 913 menedékkérelmet nyújtottak be az EU huszonnyolc tagországában, valamint Norvégiában és Svájcban; 43 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban.

2018.02.01 12:14MTI

Csaknem a felével csökkent a menedékkérők száma tavaly az Európai Unióban a 2016-os adatokhoz képest - derült ki az Európai Menekültügyi Támogatási Hivatal (EASO) csütörtökön közzétett jelentéséből.

A friss adatok szerint tavaly 706 913 menedékkérelmet nyújtottak be az EU huszonnyolc tagországában, valamint Norvégiában és Svájcban; 43 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban.

Az EASO rámutatott, hogy ez már a második év volt, amelyben jelentős csökkenést jegyeztek fel a 2015-ös példátlan menekültáradat után, azonban a kérelmezők száma még mindig magasabb a menekülthullám előttinél.

Az újra benyújtott menedékkérelmek aránya 8 százaléka körül volt, a kísérő nélküli kiskorúak pedig a menedékkérők 3,5 százalékát tették ki 2017-ben.

A kérelmezők legnagyobb csoportját ezúttal is a szíriai állampolgárok alkották, őket követték az irakiak, az afgánok és a nigériaiak.

A szervezet tájékoztatása szerint a tavaly megvizsgált menedékkérelmek mintegy 40 százalékát bírálták el pozitívan. A függő ügyek száma 2017 végén 463 ezer volt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.