Máltai újságírónő meggyilkolása

Mobilon hallgatta végig, ahogy felrobbantott egy embert

Mobiltelefonon hallgatta végig a robbanást a máltai újságírónő feltételezett gyilkosa.

2017.12.21 08:13MTI
Daphne Caruana Galizia, az áldozat (Fotó: AP)

Daphne Caruana Galizia feltételezett gyilkosa, George Degiorgio mobiltelefonon hallgatta végig a robbanást, amely végzett a korrupciós ügyeket vizsgáló máltai újságírónővel – mondta Keith Arnaud, a máltai rendőrség gyilkossági osztályának vezetője szerdán az ügyben illetékes vallettai bíróság előtti meghallgatáson.

A mobiltelefonokról kinyert adatok szerint George Degiorgio testvére, Alfred és a harmadik gyanúsított, Vince Muscat többször is az újságírónő lakhelyére, Bidnijába látogatott a merényletet megelőzően. Szakértők megtalálták Alfred Degiorgio DNS-ét egy elhagyott cigarettacsikken az egyik helyi kilátónál.

Arnaud szerint az őrizetben lévő három vádlott ellen egyre erősödik a gyanú. George Degiorgiót azzal vádolják, hogy SMS-üzenettel indította be az újságíró kocsijába rejtett pokolgépet egy hajóról, miközben a robbanást telefonon hallgatta végig, a testvérével volt vonalban. A fivér nem volt messze október 16-án a bűntény helyszínétől, és figyelemmel kísérte az 53 éves Galiziát, míg járműve fel nem robbant.

A telefonbeszélgetés a két gyanúsított között 107 másodpercig tartott. Arnaud megjegyezte, ennyi időre van szükség ahhoz, hogy az újságírónő házától a robbanás helyszínéig hajtson. George Degiorgio a merényletet követően SMS-t küldött a barátnőjének: „Vegyél bort, drágám!”.

Egyelőre nem világos, hogy a vádlottak csak végrehajtói voltak-e a gyilkosságnak vagy valaki más rendelte meg. A hármas tagadta a vádakat. Galizia egyebek között a miniszterelnök és felesége állítólagos offshore számlái után is kutakodott, és rendszeresen hangoztatta, hogy a szigetország irányítása bűnözők kezébe került. Halála idején 42 jogi eljárás folyt az újságírónő ellen rágalmazás miatt.

Galizia férje politikai gyilkosságról beszélt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.