PACE

Az Európai Bizottság elítélte a máltai újságírónő meggyilkolását

Az ügy komolyságát jelzi, hogy megoldásához a máltai hatóságok nemzetközi segítséget kértek.

2017.10.18 11:05MTI
hirdetés

Aggodalomra ad okot a máltai oknyomozó újságíró ellen elkövetett tragikus kimenetelű robbantásos merénylet - jelentette ki az Európai Bizottság (EB) szóvivője kérdésre válaszolva a brüsszeli testület szokásos déli sajtótájékoztatóján kedden.

Margarítisz Szkínasz hangsúlyozta, Daphne Caruana Galizia meggyilkolása szörnyű bűncselekmény, az uniós bizottság bízik az igazságszolgáltatás sikerében. Az ügy komolyságát jelzi, hogy megoldásához a máltai hatóságok nemzetközi segítséget kértek - húzta alá a szóvivő.

A szóvivő botrányosnak nevezte a merényletet, melyet egyúttal célzott támadásnak minősített.

"Mindenkor garantálandó alapértékeink közé tartozik, hogy az újságírók nyomozhatnak, kellemetlen kérdéseket tehetnek fel, és beszámolhatnak mindarról, amit kiderítenek" - húzta alá az Európai Bizottság szóvivője.

Hétfőn az autójába rejtett pokolgéppel meggyilkoltak egy népszerű oknyomozó újságírónőt Máltán, aki korábban korrupcióval vádolta Joseph Muscat kormányfőt és feleségét.

Az 53 éves Daphne Caruana Galizia cikkei nyomán az offshore-botrányba keveredett kormányfő júniusban előrehozott választásokra kényszerült, a választásokon a történtek ellenére a miniszterelnök pártja, a Máltai Munkáspárt győzött.

Sztella Kiriakídisz, a strasbourgi székhelyű Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének (PACE) elnöke nyilatkozatában a leghatározottabban elítélte a máltai újságírónő meggyilkolását.

Kijelentette, az Európa Tanácsnak és Parlamenti Közgyűlésének kiemelten fontos a sajtószabadság kérdése és az újságírók biztonsága. Arra szólította fel a máltai hatóságokat, hogy a lehető leggyorsabban vizsgálják ki a "mélységesen megdöbbentő" ügyet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.